Västervik spände musklerna – vann derbyt mot Dackarna

Förra gången Västervik Speedway och Dackarna drabbade samman blev det jämnt och dramatiskt. Den här gången fick vi en vinnare och det var hemmalaget Västervik som tog alla poäng (51–39).

Västervik och Dackarna möttes på Hejla Arena.

Västervik och Dackarna möttes på Hejla Arena.

Foto: Filip Gustafsson

Speedway2021-07-27 21:08

Högst osäkra väderprognoser skapade en oro på förhand. Skulle verkligen tisdagkvällens match på Hejla Arena i Västervik kunna genomföras? 

Jodå. Efter banpersonalens fina arbete lyckades man till slut få till en körbar bana och dra igång kvällens första heat. 

Västerviks Pawel Przedpelski och Viktor Kulakov gick upp mot Maciej Janowski och Luke Becker i Dackarna. Där visade Becker att han kanske är det största fyndet i Bauhaus-ligan den här säsongen. Janowski tog visserligen ledningen och Dackarna stormade mot en femetta direkt. Det blev också en femetta, men med Becker som förste man över mål efter en omkörning av sin lagkamrat. 

Eftersom Jacob Thorssell inte kom till start för bortalaget så valde man att köra Riders Replacement. Luke Becker klev in i handlingarna igen i det andra heatet och gjorde precis som i det första. Han vann det före Vadim Tarasenko och Rasmus Jensen. Fredrik Lindgren hade det tufft och kammade noll. 

En kanonstart för Dackarna alltså, med en tidig 9–3-ledning. Men Västerviks första poängövertag skulle komma. I det tredje heatet såg det ut som att Jason Doyle tog kommandot i inledningen, men Artem Laguta gav sig inte. Ryssen vann heatet före Doyle och fick även med sig Anton Karlsson på tredjeplats. Anmärkningsvärt var att Laguta bara var en tiondel ifrån att slå banrekordet på Hejla Arena. 

Beckers fina svit fortsatte inte efter sladdpausen. Janowski vann heatet före Tarasenko och Lindgren i Västervik, vilket gav lagen tre poäng var och ställningen 10–14. Sedan väntade en stjärnkamp mellan Laguta och Janowski (Riders), där den förstnämnde drog det längsta strået. Janowski och Rasmus Jensen såg ändå till att Dackarna tog tre poäng och fortsatt var i förarsätet i matchen. 

Det blev 3–3 även i det sjätte heatet. Sedan var det återigen dags för kamp mellan Laguta och Janowski. Och utfallet blev detsamma. Janowski med en bra start, men Laguta med modig körning och till slut även heatseger. Becker tog enpoängaren och lämnade Anton Karlsson bakom sig. 

Västerviks första femetta kom i det åttonde heatet. Rasmus Jensen och Avon van Dyck hamnade på efterkälken och Przedpelski och Kulakov kunde kontrollera händelserna och kvittera matchen till 24–24. När Fredrik Lindgren sedan vann sitt heat före Jason Doyle och hade Tarasenko med sig på tredjeplats innebar det att Västervik hade vänt på matchen. Hemmalaget gick in till paus med en tvåpoängsledning (28–26). 

Pausen följdes av ett oavgjort heat, innan Laguta och Noel Wahlqvist ordnade 4–2 för Västervik mot Doyle och Sammy van Dyck. Doyle försökte blocka Wahlqvist på sista varvet och på så sätt underlätta en omkörning för van Dyck, men det gick inte vägen. 

Kvällens mest underhållande heat var det tolfte. Lindgren, Kulakov och Janowski utkämpade en tajt kamp om segern, där Dackeföraren till sist fick de tre poängen. Men Västervik hade fortsatt ledningen med 38–34 inför nomineringsheaten. 

I det första nomineringsheatet avgjorde Västervik matchen i praktiken. Przedpelski och Wahlqvist höll sig före bröderna van Dyck hela vägen och seglade hem en femetta, som skrev siffrorna till 43–35 med två heat kvar. När Kulakov och Lindgren gjorde samma sak mot Doyle och Jensen i det fjortonde var det definitivt klart att segern och bonuspoängen stannade i Västervik. 

Slutresultatet efter det sista heatet skrevs till 51–39, efter att Artem Laguta återigen vunnit ett heat. Ryssen körde alltså fullt och tog 15 poäng den här kvällen. Stor segerorganisatör för hemmalaget, som också klev om Dackarna i tabellen.

Västervik–Dackarna 51–39

Västervik

15 poäng: Artem Laguta

8 poäng: Pawel Przedpelski, Viktor Kulakov, Fredrik Lindgren, Vadim Tarasenko

3 poäng: Noel Wahlqvist

1 poäng: Anton Karlsson

Dackarna

14 poäng: Maciej Janowski

9 poäng: Luke Becker, Jason Doyle

6 poäng: Rasmus Jensen

1 poäng: Avon van Dyck

0 poäng: Sammy van Dyck

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!