GP-generalen om beskedet: "Skönt fÄ minst tre Är till"

Tre Ă„r till med GP-speedway – till att börja med. Gissa om det Ă€r stor glĂ€dje i MĂ„lilla MK. "Det kĂ€nns fantastiskt bra och skönt att slippa jaga nytt kontrakt varje Ă„r", sĂ€ger GP-generalen Peter Samuelsson efter beskedet att det kommer köras vĂ€rldsspeedway pĂ„ Skrotfrag Arena igen.

Publiken under FIM Speedway Grand Prix i MÄlilla uppgick till 8600 ÄskÄdare. En siffra som GP-generalen Peter Samuelsson var vÀldigt nöjd med.

Publiken under FIM Speedway Grand Prix i MÄlilla uppgick till 8600 ÄskÄdare. En siffra som GP-generalen Peter Samuelsson var vÀldigt nöjd med.

Foto: Stefan JerrevÄng, TT-Bild

Speedway2023-11-10 15:58

År efter Ă„r fĂ„r MĂ„lilla MK förtroendet att arrangera en GP-tĂ€vling i speedway.

Och nu Àr det alltsÄ klart med ett kontrakt som strÀcker sig ett par Är till.

– Vi har arrangerat mĂ„nga GP-tĂ€vlingar vid det hĂ€r laget och vi kommer snart att ha 20 Ă„rs-jubileum. Det var bara 2013 och pandemiĂ„ret 2020 som vi inte hade nĂ„gon tĂ€vling i MĂ„lilla, sĂ€ger Peter Samuelsson.

Han börjar bli varm i klÀderna i sitt uppdrag som spindeln i nÀtet nÀr det handlar om GP-arrangemanget. Han kan blicka tillbaka pÄ nÄgot av en succétÀvling i somras.

– Ja, verkligen. Det var mycket folk pĂ„ plats. PĂ„ sjĂ€lva GP-kvĂ€llen hade vi 8600 Ă„skĂ„dare och inrĂ€knat med de andra tĂ€vlingarna och fanzone sĂ„ nĂ„dde vi över 11 000. SĂ„ visst, det Ă€r vi förstĂ„s jĂ€ttenöjda med. Sen var det ocksĂ„ hĂ€rligt vĂ€der som bidrog till en lyckad tĂ€vling.

Vad betyder det hÀr för klubben?

– JĂ€ttemycket. Det Ă€r en bra stomme för oss och som sagt, skönt att slippa jaga nytt GP-kontrakt varje Ă„r. Det ger oss en viss arbetsro. Och sjĂ€lvklart vill vi fortsĂ€tta att fĂ„ förtroendet i mĂ„nga, mĂ„nga Ă„r till.

Utöver GP-tĂ€vlingen med vĂ€rldens bĂ€sta seniorförare kommer SGP4-klassen för 11–13-Ă„ringar att avgöras pĂ„ Skrotfrag Arena, liksom tĂ€vlingen för U21-förare. Ett liknade koncept testades i just MĂ„lilla Ă€ven i somras. Med bra resultat...

– Vi var den första GP-arrangör som lanserade just det hĂ€r, med tre tĂ€vlingar samma helg. Vi var ocksĂ„ första knattebana i vĂ€rlden som hade SGP4-licens för sĂ„ hĂ€r unga förare med internationell status.

NĂ€sta Ă„rs arrangemang kommer att hĂ„llas helgen 14–15 juni. Vad tycker du om det?

– Bra. Det Ă€r veckan innan midsommar och det blir nĂ„got av en förfest, haha. Visst, jag hade gĂ€rna kört samma tidpunkt som i Ă„r, i mitten av juli, men det hĂ€r blir bra. VĂ€dermĂ€ssigt Ă€r det förhoppningsvis perfekt.

Att undvika krockar med andra arrangemang Àr annan klar fördel som Peter Samuelsson framhÄller med det nya datumet:

– I Ă„r var det ganska speciellt, dĂ„ det var en massa olika event samtidigt med GP-tĂ€vlingen. Det var semesterracet i folkrace, Visfestivalen i VĂ€stervik, HĂ„kan Hellström hade konsert i Kalmar, Victoriadagen pĂ„ Öland och annat smĂ„tt och gott. Det gjorde ocksĂ„ att det var superkonkurrens om olika typer av utrustning. Som elverk, kablar, bajamajor och sĂ„ vidare. Det drog med sig extra kostnader för oss.

Kommer ni att presentera nÄgon nyhet 2024?

– Vi tittar hela tiden pĂ„ hur vi ska förbĂ€ttra ett redan bra arrangemang. MĂ„let Ă€r att alltid bli bĂ€ttre. En sak som vi diskuterar Ă€r investeringar i arenan. Vi kollar bland annat över storbildsskĂ€rmen. Som den Ă€r nu sĂ„ uppfyller den inte kraven som Discovery stĂ€ller. Den vi har nu Ă€r 24 kvadratmeter, de har som krav att den ska vara minst 45. I Ă„r fick vi hyra in en storbildsskĂ€rm och det Ă€r klart att ocksĂ„ det bli en merkostnad. Nu tittar vi pĂ„ om vi ska investera i en ny.

SÄ, vad Àr det som gör att just ni Àr sÄ bra pÄ att arrangera ett sÄnt hÀr evenemang?

– Det Ă€r mĂ„nga faktorer, sĂ„klart. Att vi har erfarenhet vid det hĂ€r laget Ă€r en viktig sak. Vi har vĂ€ldigt bra funktionĂ€rer, som stĂ€ller upp i vĂ„tt och torrt och ocksĂ„ bra samarbetspartners. Jag tycker ocksĂ„ att vi Ă€r en organisation som gĂ€rna ser möjligheter och Ă€r lösningsorienterade. Titta bara pĂ„ alla pensionĂ€rer som gör ett jĂ€ttejobb. De Ă€r superintresserade.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!