Fem punkter från VH-matcherna

Det har gått grus i det tidigare så väloljade VH-maskineriet. Här är några av intrycken från helgens matcher mot Dalen och Karlskrona.

    Torbjörn Allvins fem punkter efter helgens VH-matcher

Torbjörn Allvins fem punkter efter helgens VH-matcher

Foto: Arkiv

Krönika2021-12-12 20:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) BLEKA STARTERNA

I grundserien var ofta Vimmerby Hockey rejält påkopplat från start och stod för starka insatser i förstaperioderna. I helgens matcher mot Karlskrona och Dalen har det varit lite tvärtom. Det har sett blekt ut, där Vimmerby känns stressat och osäkert. Tryggheten och lugnet verkar vara som bortblåst. Själv hade tränare Lundh inte något riktigt svar på varför de inte fått det att stämma i förstaperioderna: "Jag vet faktiskt inte vad det beror på. Vi får fundera", sa han efter matchen mot Dalen. 

2) PASSNINGSSPELET

Här finns en hel del att önska. Det slarvas i passningsspelet och det här är något som måste bli bättre. Till synes enkla passningar hittar inte rätt adress på alls samma sätt som det så ofta gjorde när Vimmerby imponerade i grundserien. Pucken behöver inte alltid gå framåt, till varje pris. 

3) MÅLVAKTSSPELET

Med all rätt ska Vimmerbys målvakter hyllas. Både Robin Christoffersson och Gustav Bågenvik är säkra sista utposter i VH. De skänker laget den trygghet som är så viktig. Både mot Karlskrona och Dalen var VH-målvakterna mycket bra, trots då att det slank in några puckar bakom dem. Och alla vet hur betydelsefullt det är att ha skickliga målvakter för att gå långt i ett slutspel. 

4) NYTILLSKOTT

Med ett par spelare borta (sjuka) är det tydligt att Vimmerby behöver få in nya krafter. Inte minst sedan också både Sebastian Vidmar och Johan Schreiber lämnade klubben för en tid sedan. I en 27 matcher lång Allettan är det såklart viktigt med en bred trupp för att orka matcha motståndet i den stentuffa serien. Det är framför allt på forwardssidan som det just nu ser lite tunt ut. Att därifrån sedan hitta rätt i en konkurrensutsatt spelarmarknad där urvalet just nu troligtvis inte är så stor, är förstås svårt. Kanske är utländska spår prioritet ett? 

5) INEFFEKTIVITETEN

Ibland går det emot. Som nu. Puckarna har inte "studsat" Vimmerbys väg den här helgen. Både mot Karlskrona och Dalen har VH haft det svårt med målskyttet. Trots många bra lägen blev det bara två fullträffar i fredags och en i söndags. För att vinna matcher krävs det oftast fler än så som ni vet. Hur man ska komma tillbaka till när det mesta flöt på och var en självklarhet när chanserna dök upp, är såklart svårt att hitta enkla svar på. Klart är ändå att effektiviteten måste höjas.