I helgen börjar allvaret: "KÀnns bra sÄ hÀr lÄngt"

Hockeytempen skruvas nu upp rejÀlt. KÀnner ni vinddraget? I vilket fall startar Hockeyettan för Vimmerby i helgen. Vi tog ett snack med nye trÀnaren Hampus SylvegÄrd för att kÀnna av lÀget. "Klart att det Àr lite nervöst nu, men det Àr precis som det ska vara".

Vimmerbys nye trÀnare Hampus SylvegÄrd Àr nöjd med försÀsongen.

Vimmerbys nye trÀnare Hampus SylvegÄrd Àr nöjd med försÀsongen.

Foto: Johannes Widergren

Ishockey2022-09-28 16:16

Det Àr kanelbulletider. Visst. VH-trÀnaren mumsade pÄ sin, jag pÄ min. Vi trÀffades pÄ ett fik i centrala Vimmerby nÄgra dagar innan seriestarten. Det Àr en förvÀntansfull och till synes avslappnad Hampus SylvegÄrd vi pratar med, trots dÄ att en viss nervositet börjar smyga sig in precis innan allvaret tar sin början. AlltsÄ seriespelet.

FörsÀsongsmatcherna och de flesta förberedelser Àr lagda till handlingarna. VH vann fem av sju trÀningsmatcher.

– Det Ă€r en annan fas vi gĂ„r in i nu. FörsĂ€songen handlar mycket om att fĂ„ ihop gruppen och sĂ€tta riktlinjer. Nu blir det ett helt annat fokus pĂ„ resultat.

Hur viktigt Àr det att fÄ en bra start pÄ serien?

– Det Ă€r klart att det alltid Ă€r skönt att fĂ„ en bra start, men jag Ă€r av den uppfattningen att om vi presterar bra och har rĂ€tt beteenden, sĂ„ kommer ocksĂ„ resultaten automatiskt.

PremiÀren hemma mot Tyringe kÀnns som en perfekt öppning, eller?

– Det finns inga lĂ€tta matcher i den hĂ€r serien. Ingenting Ă€r sjĂ€lvklart. Tyringe Ă€r visserligen nykomlingar, men har spelat i ettan tidigare i mĂ„nga Ă„r. Men jag har en bra kĂ€nsla och vi ser verkligen fram mot matchen. Vi Ă€r beredda att gĂ„ upp i ringen...

undefined
Hampus SylvegÄrd Àr förhoppningsfull inför serien, som startar pÄ söndag.

Uppdraget i Vimmerby Àr Malmökillens första som seniortrÀnare.

Hur har den första tiden varit?

– Bra och lĂ€rorik. Det Ă€r en vĂ€ldigt familjĂ€r kĂ€nsla hĂ€r i Vimmerby. I hela teamet kring laget och bland spelarna. De umgĂ„s mycket. Jag tror att det kan vara enklare att fĂ„ ihop en tight grupp i en mindre ort Ă€n vad det kan vara i en större stad. Jag har fĂ„tt ett bra mottagande och sen Ă€r det en viss skillnad mot att trĂ€na ett juniorlag. Det gĂ„r att vara mer rak och tydlig i ett seniorlag.

undefined
Vimmerbys nye trÀnare med nÄgra taktiska direktiv pÄ en av veckans sista trÀningar inför seriestarten.

Södra serien brukar alltid beskrivas som den allra tuffaste i Hockeyettan. Det lÀr inte vara nÄgot undantag den kommande sÀsongen.

Hur ser du pÄ motstÄndet?

– Det finns mĂ„nga starka lag, dĂ€r vissa klubbar har gĂ„tt in med mycket pengar för att stĂ€rka upp laget. Men det Ă€r inte detsamma som att de ska lyckas nĂ„ resultat. Kravbilden blir ocksĂ„ dĂ€refter.

Hampus SylvegÄrd nÀmner inga klubbar i sammanhanget, men en inte alltför vild gissning Àr att han tÀnker pÄ favorittippade kvartetten Nybro, Karlskrona, Troja och Kalmar.

För egen del dÄ. Vad har ni för mÄlsÀttning?

– Det Ă€r grabbarna som satt den. I första lĂ€get Ă€r det att ta oss till Allettan. Det Ă€r klart att vi vill nĂ„ dit. För mig Ă€r det ocksĂ„ viktigt att följa den dagliga verksamheten. Att vi Ă€r seriösa med fysbiten och den dagliga trĂ€ningen vi gör. Och dĂ€r tycker jag vi Ă€r. Vi vill hela tiden utvecklas och fĂ„ in ett "ryggmĂ€rgsbeteende".

Kanelbullarna Àr snart uppÀtna. Intervjun börjar ocksÄ lida mot sitt slut. En sista frÄga ÄterstÄr.

Hur vill du att ni ska spela er hockey?

– Jag tycker att vi har tagit kliv frĂ„n nĂ€r vi började trĂ€na i augusti, inte minst defensivt. Vi höll nollan i tre av trĂ€ningsmatcherna, samtidigt som vi producerade en hel del framĂ„t. Vi försöker spela en kreativ hockey, dĂ€r vi ska vara puckförande. Och det Ă€r nog lite nytt för mĂ„nga av spelarna. Vi vill inte bara spela oss ur och dumpa pucken. Det Ă€r hela tiden en process som vi trĂ€nar pĂ„. Sen fĂ„r vi inte bli övermodiga, utan hitta rĂ€tt balans. Vi har varit lite slarviga pĂ„ slutet, men det kĂ€ndes bĂ€ttre mot Skövde senast.

Om det Àr en indikation pÄ att Àven premiÀren slutar pÄ ett bra sÀtt ÄterstÄr att se.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!