Seger med mersmak – Rydén storspelade: "Mentalt spel"

Det blev till slut 4–1 för Vimmerby hemma mot Mörrum. Men det kunde – det borde – kanske blivit ännu mer. "Vi hade kunnat utnyttja chanserna i den andra perioden mycket bättre", säger Phil Horsky.

Vimmerby Hockey tog till slut en säker seger hemma mot Mörrum.

Vimmerby Hockey tog till slut en säker seger hemma mot Mörrum.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2020-10-21 22:33

Vimmerby Hockey-tränaren hade ändå anledning att vara nöjd under onsdagkvällen. 4–1-segern mot Mörrum var VH:s andra raka seger med just de siffrorna och nu hakar man på i toppen av Hockeyettan.

– Jag är väldigt nöjd, framför allt med lagspelet och bredden. Försvarsspelet med alla bitar var också väldigt bra, säger Phil Horsky. 

Men ett av VH:s stora problem under säsongen har varit effektiviteten. Så var det mot Mörrum också. Visserligen fick man en skön start, när Oscar Gustafsson direkt skaffade sig ett friläge och placerade in 1–0. I den elfte minuten tryckte sedan Jakob Karlsson distinkt in 2–0 och gav både sig själv och laget större självförtroende. 

Sedan då? Jo, VH tog sannerligen över och dominerade stort i den andra perioden – men målen uteblev. Skottstatistiken i den andra (20–6 i VH:s fördel) vittnar om en ensidig period. Trots det stod det fortfarande 2–0 efter 40 spelade minuter.

– Vi hade kunnat utnyttja chanserna i den andra perioden mycket bättre. Men annars finns det inte mycket mer att säga, menar Horsky. 

Han har rätt. Det var egentligen aldrig något snack om saken. Visst, Mörrum och Hampus Henriksson gav matchen nerv med sin reducering i början av den sista perioden.

– Det var onödigt och slarvigt av oss. Försvarsspelet är inte alls bra där, konstaterar Horsky.

Den nerven dödade Ludvig Vännström bara fyra minuter senare med 3–1-målet. Gustav Jansson satte spiken i kistan med fyra minuter kvar, fint framspelad av Jakob Karlsson. 

Jansson och Karlsson var annars två av förgrundsfigurerna i den här matchen. Jansson fick göra både mål och assist och hans kedjekamrat Karlsson stod för ett mål och två assist.

– Det är bara kul att se att den kedjan kliver fram. Framför allt Jansson, som nu fick utdelning också. Han är vass offensivt och det var bara en fråga om när det skulle släppa, berömmer VH-tränaren, som också hyllade en annan viktig spelare:

– Rydén (Tomas) var jättebra.

Frågan är hur slutresultatet hade sett ut om det inte vore för den storspelande VH-målvakten. I den första perioden spikade han igen totalt och räddade bland annat två frilägen från bortalaget. I den andra perioden behövde han av förklarliga skäl inte göra så mycket, och trots det insläppta målet i den tredje så bjöd han på ett par högklassiga räddningar. 

– Vi får en väldigt bra start och det ger oss ett lugn. Sen tycker jag att vi tokdominerar i den andra perioden men får inte in pucken, säger Tomas Rydén.

Hur var det för dig i den andra, blev du kall?

– Det är klart att man vill ha en del att göra men samtidigt blir det så i vissa matcher. Det gäller att ha fokus för plötsligt kan det vända, så det är ett mentalt spel som jag får jobba med och som jag jobbar med dagligen. 

Vad säger du om din insats ikväll (läs onsdag)?

– Klart godkänt. Jag känner mig i bra form och det gäller bara att fortsätta spela det spelet jag gör nu.

Gör han det så kan det räcka långt för VH – igen. 

VH-Mörrum 4–1

Målen: (02.04) 1–0 Oscar Gustafsson (Jakob Karlsson), (10.56) 2–0 Jakob Karlsson (Gustav Jansson, Oscar Gustafsson), (41.25) 2–1 Hampus Henriksson, (45.25) 3–1 Ludvig Vännström (Olle Hellström), (56.16) Gustav Jansson (Jakob Karlsson, Jonas Nyman). 

Skotten: 13–13, 20–6, 12–17.

Utvisningsminuter: 4–4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!