Hockeyns eldsjÀl nummer ett hyllas med guldmedalj

Vimmerby Hockeys eldsjÀl Sten Karlsson kan lÀgga Ànnu en utmÀrkelse till sin digra samling. Svenska Hockeyförbundets guldmedalj. "Större Àn sÄ blir det inte", sÀger en rörd Sten Karlsson.

Sten Karlsson har tilldelats Svenska Hockeyförbundets guldmedalj.

Sten Karlsson har tilldelats Svenska Hockeyförbundets guldmedalj.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2022-05-27 18:37

Med över 50 Ärs ideellt arbete inom hockeyn i Vimmerby rÄder ingen tvekan om att Sten Karlsson uppfyller kriterierna för hockeyns högsta utmÀrkelse.

– Det finns inget specifikt antal Ă„r man ska ha varit aktiv, men ett krav Ă€r att man ska suttit med i förbundsstyrelsen och det har jag. Det finns nĂ„gra enstaka personer frĂ„n SmĂ„land som fĂ„tt guldmedaljen tidigare, men jag blir den första frĂ„n Vimmerbytrakten i alla fall, berĂ€ttar Sten Karlsson.

Förutom medaljen sÄ innefattar utmÀrkelsen Àven ett frikort som gÀller som entré pÄ alla ishockeymatcher som arrangeras av förbundet.

Hur började ditt engagemang inom ishockeyn?

– Första kontakten med sporten kom i mitten pĂ„ 1950-talet dĂ„ vi samlade ett gĂ€ng ungdomar pĂ„ isen som spolades pĂ„ omrĂ„det dĂ€r Vimarhaga ligger nu. Min grabb var fyra Ă„r dĂ„ och den yngste som var med. NĂ€sta steg blev att jag var med och bildade Vimmerby Korpidrottsförbund. Vi spelade pĂ„ rinken som lĂ„g vid tvĂ€tten. Som mest hade vi 38 lag med i seriespel en sĂ€song.

En bit in pÄ 1960-talet kom Sten in i Vimmerby IF:s hockeyverksamhet och blev ledare för ett pojklag.

– Vi hade ett 15-Ă„rslag dĂ€r bland andra Thomas Rundqvist ingick. Vi Ă„kte runt och spelade och med Ă„ren sĂ„ vĂ€xte ungdomsverksamheten till fler lag. Ett tag hade vi faktiskt ett lag med A-pojkar som tog sig upp pĂ„ högsta nivĂ„.

Ett annat kÀrt minne frÄn den tiden var nÀr han fick genomföra sin första trÀnarutbildning.

– Det var 1975 som vi Ă„kte upp med 16 grabbar frĂ„n Vimmerby pĂ„ lĂ€ger i Leksand i en vecka. DĂ€r fick jag min utbildning av sjĂ€lvaste Tommy Sandlin och kunde kvittera ut en internationell trĂ€narlicens efter det.

Den tuffaste kampen för Sten genom Ă„ren var striden kring byggandet av ishallen. 

– Jag var med och jobbade hĂ„rt för den lĂ€nge. Till sist hĂ€ngde allt pĂ„ att en granne överklagat bygglovet. DĂ„ minns jag att vi tog hjĂ€lp av Ingmar Karlsson som bokade ett besök med dĂ„varande bostadsministern Birgit Friggebo. Jag tog med mig kommundirektören Inge Salmeus upp pĂ„ mötet och dĂ„ fick vi handlingarna direkt och godkĂ€nt att börja bygga.

Första spadtaget togs i mars 1981 och den 15 november samma Är stod hallen klar för invigning.

– Det var en helt fantastisk kĂ€nsla. PĂ„ nio mĂ„nader hade vi lyckats fĂ„ hallen fĂ€rdig och 1 700 ideella arbetstimmar hade lagts för att göra det möjligt. Jag skötte inköp av tegel och virke och sĂ„g till att fĂ„ ett sĂ„ bra pris som möjligt för att hĂ„lla kostnaderna nere.

Året efter ishallen stod klar sattes en form av vĂ€rldsrekord. Vimmerbys B-pojkar besegrade Eksjö med 83–0.

– Det var en makalöst stor seger. Och vi spelade bara 3x15 minuter ska man tĂ€nka pĂ„. En av vĂ„ra spelare gjorde 22 mĂ„l.

I samband med att ishallen stod klar blev Sten Karlsson Àven en del av Skridskoskolan. Tack vare den har han varit med nÀr tusentals ungdomar tagit sina första skÀr pÄ isen genom Ären.

– Det Ă€r den biten inom hockeyn som ligger mig varmast om hjĂ€rtat. Jag har fĂ„tt chansen att lĂ€ra kĂ€nna sĂ„ mycket mĂ€nniskor den vĂ€gen genom Ă„ren. Och idag nĂ€r jag ser alla Vimmerbykillar som spelar pĂ„ hög nivĂ„ sĂ„ kan man kĂ€nna sig lite extra stolt över att ha varit med nĂ€r det en gĂ„ng började för dem.

Vid sidan av att engagera sig pÄ grÀsrotsnivÄ har Sten alltid haft ett intresse av att ha ett finger med i spelet bland de som ocksÄ bestÀmmer pÄ högre nivÄ.

– Jag satt som vice ordförande i hockeysektionen i Vimmerby IF i ett tiotal Ă„r. Sedan har jag varit med i förbundsstyrelsen. PĂ„ senare Ă„r har jag Ă€ven varit ordförande för pensionĂ€rsklubben och jobbat med att fĂ„ in resurser till hockeyn den vĂ€gen.

Just ekonomi Àr nÄgot som intresserar Sten extra mycket. Sedan Vimmerby Hockey bildades 1993 har han varit revisor för klubben.

– Jag har alltid gillat att ha koll pĂ„ siffrorna. Folket i styrelsen Ă€r lite imponerade av att jag fortfarande har full koll pĂ„ varje krona.

Vad sÀger du om hockeyn annars, var det bÀttre förr?

– TyvĂ€rr Ă€r det sĂ„. Numera har det blivit sĂ„ att klubbarna drivs mer eller mindre som företag med spelarna som anstĂ€llda. Det gĂ„r över mitt förstĂ„nd att man kan göra sĂ„ med idrotten. Jag Ă€r rĂ€dd för att den gamla modellen med ideella krafter bakom kommer att dö ut i framtiden.

Har ditt arbete inom hockeyn i över 50 Är ÀndÄ varit vÀrt det?

– Absolut. Jag har lagt mycket tid och egna pengar pĂ„ det, men fĂ„tt sĂ„ mĂ„nga kompisar i gengĂ€ld, sĂ„ jag Ă„ngrar ingenting.

Sten Karlsson har varit engagerad i skridskoskolan sedan 1980-talet.
Sten Karlsson har varit engagerad i skridskoskolan sedan 1980-talet.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!