Bortatränarens kritik: "Den sämsta perioden vi gjort"

Staffan Lundh hade all anledning att vara helnöjd efter Vimmerby Hockeys 3–0-seger hemma mot Väsby. Hans tränarkollega var däremot betydligt mer besviken. "Det är nog den sämsta perioden vi gjort den här säsongen", säger Jussi Salo om de 20 första minuterna i Vimmerby ishall.

Måns Krämer öppnade målskyttet för VH i den första perioden, där VH körde över Väsby.

Måns Krämer öppnade målskyttet för VH i den första perioden, där VH körde över Väsby.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2022-02-23 22:21

Ja, tränaren i Väsby syftar på den första perioden i onsdagens match. Vimmerby Hockey kom ut med fart, energi och frenesi och sköljde över Väsby. 

Efter 18 minuter var det redan 3–0 på resultattavlan. En av Vimmerbys allra bästa perioder den här säsongen.

– Vi får utdelning i den första perioden, för en gångs skull. Det var kul att se farten vi hade, hur vi flyttade pucken och att vi gjorde det svårt för Väsby. Till slut så hamnade de i obalans och var oorganiserade, säger Staffan Lundh, tränare för VH. 

Tränarkollegan Jussi Salo:

– En riktigt dålig förstaperiod av oss. Det är nog den sämsta perioden i Allettan, suckar han och fortsätter:

– Jag har inte något bra svar på varför det blev som det blev där. 

1–0 kom i inledningen av matchen genom backen Måns Krämer, när han ohotad fick stå och prickskjuta in pucken. Todd Winder bjöd på en läckerbit när han via köksvägen lade in 2–0. Och 3–0 stod Philip Elgestål för i den 18:e minuten, efter ett mycket fint anfall av hemmalaget.

Det var också alla mål som skulle falla den här onsdagen.

– Det blir en annan typ av match när det står 3–0. Vimmerby kan stänga ytor och spela på resultatet, medan vi behöver jaga, menar Jussi Salo i Väsby. 

Hans lag hade bud på en reducering i den andra perioden, i synnerhet mot slutet då man skapade ett rejält tryck mot VH. Staffan Lundh menar att det trycket kom till efter en miss i kommunikationen hos VH.

– Våra första 15 minuter i andra är hyfsade. Sen hamnar vi snett på det efter vårt powerplay, där några spelare fick jäkligt långa byten. I det läget var Väsby smarta och bytte smart vilket gjorde att de fick ett rejält tryck på oss under några minuter. Men det redde vi ut, säger Lundh. 

– Vi har ett par riktigt bra chanser i den andra perioden och hade behövt få ett eller två mål där, konstaterar Salo, som också passade på att hylla motståndet:

– Vimmerby gör det bra defensivt, vinner närkamper och försvarar sitt mål jättebra.

undefined
Deppigt i Väsby. Vimmerby stängde ned deras offensiv fullständigt.

Ju längre in i den tredje perioden vi kom, desto mer avslagen blev matchen. Väsby hittade inte alls rätt och fick inse att den där nollan på resultattavlan skulle stanna där när klockan tickade upp till 60 minuter. Vimmerby visade upp ett fint och uppoffrande försvarsspel, vilket gjorde att deras tre poäng egentligen aldrig var hotade.

– Det var moget av oss i sista perioden, där vi inte bjuder på en massa, utan spelar stabilt, menar Lundh.

VH är nu ny seriesjua i den södra Allettan och har en pinne ned till åttan Huddinge. Stockholmsgänget har däremot en match mindre spelad. Vimmerby och Huddinge möts på söndag i en mycket viktig match. Men redan på fredag väntar ännu en måstematch, då VH gästar nästjumbon Hanviken.

Hur ser du på de två kommande matcherna?

– Vi inser att det är viktiga på poäng på spel. Det börjar bli mindre och mindre tid att reparera misstag på, så det är klart att vi behöver göra bra insatser nu. Tittar man på tabellen i det här läget så förstår man att det är tajt, säger VH-tränaren.

Bäst i hemmalaget mot Väsby var Måns Krämer.

– Ja, han har verkligen växt de tio sista matcherna. Sen är det svårt att inte nämna Robin (Christoffersson), som håller nollan. Även Jakob Karlsson och hans kedja (Anton Carlsson och Todd Winder) förtjänar beröm.

Vimmerby–Väsby 3–0

Första perioden: 1–0 (3.49) Måns Krämer (Jakob Karlsson, Anton Carlsson). 2–0 (6.38) Todd Winder (Jakob Karlsson, Christian Lindberg), 3–0 (17.28) Philip Elgestål (Tatu Kokkola, Isac Andersson).

Andra perioden: -

Tredje perioden: -

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!