Svaxholm om valet: "Har brottats mycket med beslutet"

Efter ett dussintal säsonger som spelare i Vimmerby IBK är nu Ricky Svaxholm redo att ta över rollen som tränare istället. "Jag var inställd på att spela ett år till, men kom efter mycket funderande fram till att tränaruppdraget är en för bra möjlighet att avstå", säger han.

Ricky Svaxholm lägger klubban på hyllan och blir tränare för Vimmerby IBK kommande säsong.

Ricky Svaxholm lägger klubban på hyllan och blir tränare för Vimmerby IBK kommande säsong.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2024-05-13 17:04

35-åringen gjorde A-lagsdebut i VIBK 2011 och har varit en stabil back med en del offensiva kvalitéer genom åren. Nu är han redo för en ny roll vid sidan av planen.

– Jag fick frågan av sportgruppen för tre veckor sedan och har behövt tänka igenom saken noga. Min tanke var att jag skulle spela ett år till och först kände jag mig inte redo att lägga av. Jag har brottats mycket med beslutet, men kom fram till att tränaruppdraget är en bra möjlighet för mig. Därför valde jag att hoppa på.

Det var aldrig aktuellt att bli spelande tränare?

– Nej, jag vill fokusera helt på en uppgift.

Det blir första gången som Svaxholm tar ansvar som huvudtränare för ett lag.

– Jag var med som assisterande tränare i Södra Vi IF förra säsongen och skaffade mig en del erfarenhet där. Sedan har jag varit lagkapten både i fotboll och innebandy och tagit rollen som ledare ute på planen. Det känns bra att ha med sig.

undefined
Ricky Gustafsson har spelat både fotboll och innebandy under många år.

Hur kommer du sätta din prägel på VIBK:s sätt att spela?

– Jag kommer att bygga vidare på den linjen som Alexander Pettersson hade förra säsongen så det kommer inte att ske några jättestora förändringar. Att Alexander är med på ett hörn i ledarstaben känns också tryggt även om det är jag som ska göra det. Han kommer inte vara med på träningar och matcher utan mer fungera som ett bollplank för mig.

Teo Persson och Joakim Travtjenko kommer fortsätta som en del av ledarstaben, men en assisterande tränare återstår att rekrytera.

– Det kommer att behövas för det är svårt att ro runt det här själv.

Hur ser du på att ta över som tränare för dina tidigare lagkamrater?

– Det är alltid en extra utmaning. Jag kan behöva ta tuffa beslut som berör vänner, men det gäller att vara professionell och agera för lagets bästa.

VIBK har förlängt kontraktet med den största delen av spelartruppen. Det är bara tre spelare som inte har gett klartecken än.

– Vi väntar på besked av Victor Wall, Kalle Hjelmland och Adam Olofsson. Jag hoppas att de vill vara kvar. Sedan har vi många yngre förmågor som var med och tog för sig redan under förra säsongen. Jag tror att de kan ta stora kliv i år.

Hur är planen för försäsongen?

– Spelarna är igång och tränar redan och jag håller i mitt första pass på måndag. Vi kommer att lägga upp det som vanligt med lite uppehåll i juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!