VM-hjÀltarna hyllas efter silvret: "Utopiskt"

Sverige förlorade VM-finalen i handboll mot Danmark. Men efter den första finalen pĂ„ 20 Ă„r hyllas de svenska spelarna som hjĂ€ltar. –Att gĂ„ hela vĂ€gen till final Ă€r för mig utopiskt, sĂ€ger damlandslagets förbundskapten Tomas AxnĂ©r.

Andreas Palicka.

Andreas Palicka.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2021-01-31 19:30

Stefan Lövgren Àr en av svensk handbolls största spelare genom tiderna med elva medaljer, varav en VM-guld-medalj frÄn 1999.

Efter finalförlusten mot Danmark öste han beröm över det svenska landslaget.

– Fantastiskt. Det Ă€r vĂ€l nĂ„got sĂ„dant superlativ man ska plocka fram. Det Ă€r inte direkt sĂ„ de halkat dit pĂ„ ett bananskal utan man har presterat en enormt fin handboll. Det rĂ€cker inte hela vĂ€gen i dag, Danmark var det bĂ€ttre laget. Även om man Ă€r besviken kommer stoltheten fram för den hĂ€r silvermedaljen.

– Jag hoppas de vaknar upp i morgon och Ă€r sjukt stolta för det Ă€r de vĂ€l vĂ€rda.

Debutanterna hyllas

NĂ€r stjĂ€rnspelare som Niclas Ekberg och Andreas "Stycket" Nilsson valde att tacka nej till mĂ€sterskapet fick unga oprövade kort chansen – och tog den.

Lövgren tror att ynglingarna stÀrkt sina chanser nÀr det vankas OS-kval i mitten pÄ april.

– De har gjort den bĂ€sta reklamen för sig sjĂ€lva och det Ă€r ett angenĂ€mt problem. Alla förbundskaptener vill ha ett sĂ„nt problem. Jag tror inte de tĂ€nkt en tanke pĂ„ OS-kvalet Ă€n. I morgon gör de nog det. Man kan bara konstatera att de har hĂ€rliga problem, förbundskaptenerna.

Damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér:

– SĂ„ mĂ„nga mĂ€sterskapsdebutanter, att dĂ„ gĂ„ hela vĂ€gen till final Ă€r för mig utopiskt. De har övertrĂ€ffat sig sjĂ€lv pĂ„ alla plan. De pressar vĂ€rldens bĂ€sta handbollslag i 60 minuter. Det Ă€r nĂ€stan overkligt att vi Ă€r sĂ„ nĂ€ra att vinna ett guld. Jag lĂ€gger mig platt, sĂ€ger han.

TT: Vad betyder det hÀr för svensk handboll?

– Enormt mycket. Vi har varit ifrĂ„n vĂ€rldseliten ett tag, men vi har gnuggat pĂ„. Allt jobb som görs i klubbarna och jobbet som förbundet gör, det hĂ€r Ă€r ett bevis pĂ„ att det vi gör fungerar, sĂ€ger han.

"Tiden att tacka nej Àr förbi"

Axnér tror att konkurrensen kommer att hÄrdna i det svenska herrlandslaget.

– Tiden av att tacka nej till ett landslag Ă€r förbi. Det har de visat. De som vill vara med Ă€r med. De som köper konceptet och inte sĂ€tter sig sjĂ€lva i frĂ€msta rummet. Otroligt hĂ€ftigt att de fick en fulltrĂ€ff pĂ„ det. Jag tror att fĂ€rre kommer sĂ€ga nej och att fler vill vara med. Att konkurrensen Ă€r hĂ„rd Ă€r bara positivt.

Även i sociala medier har gratulationerna strömmat in.

"Tack för showen"

Indycarföraren Marcus Ericsson twittrade flitigt under matchen dĂ€r han hyllade mĂ„lvaktsgiganten Andreas Palicka – och rivalen i det danska lĂ€gret.

"Grymt bra kÀmpat Sverige. Och grattis Danmark till guldet! Landin i mÄlet var outstanding, tyvÀrr för oss".

Höjdhoppslegendaren Stefan Holm:

"Tack för showen", skriver han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!