Palicka i chock: "Så otroligt fantastiskt"

Skägget börjar gråna, men en handbollsmålvakt bedöms som tur är inte efter färgen på ansiktsbehåringen. Andreas Palicka, 35, var en av Sveriges allra största guldhjältar i EM. –Jag är i chock, säger målvaktsstjärnan.

Sveriges målvkt Andreas Palicka med EM-guldet.

Sveriges målvkt Andreas Palicka med EM-guldet.

Foto: Anna Szilagyi/AP/TT

Handboll2022-01-30 21:38

Efter gruppspelsmatchen mot Tjeckien var Andreas Palicka ordentligt självkritisk. Han tyckte att han gjort en av karriärens sämre landskamper, och hade inte för avsikt att upprepa det mer under EM.

Det gjorde han inte heller.

35-åringen radade upp världsklassinsatser och var långa stunder en gigant också i EM-finalen mot Spanien. Palicka räddade elva av 35 skott, och 15 år efter sin första A-landslagssamling fick han äntligen lägga vantarna på det efterlängtade mästerskapsguldet.

"En känslostorm"

Sverige vann finalen med 27–26 och den karismatiske burväktaren har svårt att förklara hur mycket det här guldet betyder för honom.

– Jag är i chock. Det som har hänt är en känslostorm inombords såklart. Jag kan inte sätta ord på det, det är så otroligt fantastiskt, säger Andreas Palicka.

"Palles" mästerskapsdebut skedde på VM 2009. Och de senaste åren har han varit en lika given som betydelsefull spelare i svenska EM-, VM- och OS-trupper. Samtidigt har han hela tiden fått nöja sig med att nästan leda Sverige till guld.

Men efter silver både på EM 2018 och VM 2021 kan han nu äntligen titulera sig Europamästare.

– Det är otroligt. Jag gjorde landslagsdebut 2007, ni kan ju räkna hur många år det är. Skägget börjar bli grått och jag är 35 år, säger Palicka.

Spelar VM?

Om han fortsätter över VM på hemmaplan nästa år vet han kanske inte ens själv ännu. Det är också ett senare bekymmer.

Först har han ett EM-guld att fira.

— Jag brinner fortfarande för det som aldrig förr. Men vi har kämpat länge – tre finaler och tredje gången gillt. Vi lyckas höja pokalen och ta guldet. Jag kan inte sätta ord på det, det är fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!