Monstermatch av Palicka: "Fantastiskt"

Det råder ingen tvekan om att Andreas Palicka gillar att spela VM-handboll i Scandinavium. Lagkaptenens stormatch i målet låg bakom 35–30-segern mot Island. –Fantastiskt, säger Palicka efter den säkrade kvartsfinalplatsen.

Andreas Palicka var vass mot Island.

Andreas Palicka var vass mot Island.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-01-20 23:56

36-åringen från Lund har gjort två kanoninsatser tidigare i VM, men fick inleda matchen mot Island på bänken till förmån för Tobias Thulin.

Men Palicka kom in senare – och som han gjorde det. På näthinnan efter matchen finns bland annat några sanslöst akrobatiska räddningar av typiskt Palicka-snitt. Och så den där utvisningen när "Palle" blev rasande på Ellidi Snær Vidarsson, som lade sig på bollen när Palicka ville sätta i gång en snabb kontring.

– Det var inte meningen att slå honom i magen, säger Palicka i en tv-intervju med Aftonbladet.

Det blev många tv-intervjuer för Andreas Palicka efter stormatchen. När han till slut, nästan en timme efter slutsignalen, kom till den skrivande pressen bad han om att få slippa snacka mer eftersom han hade lite ont i huvudet.

Fantastiskt, var det enda ordet han fick ur sig.

Och det ordet var också en perfekt beskrivning av Palickas spel den här fredagskvällen i Göteborg.

"Spektakulärt"

Totalt elva räddningar blev det inför en mäktig ljudkuliss i Scandinavium.

– Det är inte bara det att han räddar bollarna, han gör det också på ett spektakulärt sätt. Det är säkert bra tv, skulle jag tro, säger förbundskapten Glenn Solberg med ett leende.

– Med den tändningsnivå han hade kan jag förstå att han fick lite ont i huvudet efter en sån match, fortsätter norrmannen.

Det var inte bara Andreas Palickas insats som gjorde Solberg nöjd den här kvällen.

När Island hade vänt till ledning med tre mål strax före paus såg det lite otäckt ut för Sverige, men till slut var det ändå inget snack om saken.

– Väldigt stolt och väldigt nöjd med alla spelarna. Till slut ser vi att de (islänningarna) blir trötta och slitna. Vi får räddningar och fortsätter att springa och vinner komfortabelt, säger Solberg.

"Är viktigt"

Redan nu kan också Sverige börja förbereda sig för onsdagens kvartsfinal i Stockholm. Resultatet i söndagens match mot Portugal har ingen betydelse för Sverige, som redan har säkrat gruppsegern i mellanrundan.

– Vi önskar att vinna alla matcher vi ställer upp i, men samtidigt är det kvartsfinalen som är vårt fokus nu, säger Solberg.

I kvarten väntar med största sannolikhet Danmark eller Egypten.

– Vad säger man i Sverige – pest eller kolera? Det är två extremt bra lag. Danmark vet vi är stora VM-favoriter och Egypten slog väl Kroatien med nio mål och vi förlorade mot dem i OS, säger förbundskaptenen.

Sverige har å andra sidan vunnit elva raka mästerskapsmatcher nu – och är bättre än någonsin under Solbergs ledning?

– Jag hoppas det, att vi har utvecklat oss. Det känns som att vi tar steg hela tiden, speciellt i kontringsspelet. Dessutom har vi en fantastisk bredd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!