Lagergren vågade inte se guldstraffen

Albin Lagergren fixade straffen som gav EM-guld. Men den vågade han inte titta på. –Jag bara stirrade rakt fram, säger han.

Sverige tog EM-guld i Budapest.

Sverige tog EM-guld i Budapest.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-30 20:38

Det var segerrusiga svenska handbollsspelare som snabbt kom till den mixade intervjuzonen innan de skulle få guldmedaljerna i Budapest.

En del hade nog lite svårt att förstå vad de hade ställt till med. 27–26-segern i finalen mot Spanien – efter Niclas Ekbergs straffmål i sista sekunden – gav det första svenska guldet i ett mästerskap på 20 år.

– Det är helt ofattbart, säger Albin Lagergren efter rysaren.

Ingen perfekt match

Med bara sekunder kvar och 26–26 fick han läget på högerkanten, men han togs hårt och domarna dömde straff. Ekberg löste resten innan hela laget snart hoppade runt i en stor jublande klunga nere på golvet i MVM Dome.

– Man är så trött nu och det är så mycket glädje. Jag vågade inte ens kolla på sista straffen. Jag bara stirrade rakt fram och sen förstod jag att det var mål när alla andra började skrika, säger högernian.

Lagergren har varit med i silverlagen både i EM 2018 och VM 2021. Så det var ett efterlängtat guld.

– Vi spelar inte en perfekt match på långa vägar, men vi spelar som ett jävla lag. Det är fantastiskt, säger han.

Rörd förbundskapten

Förbundskapten Glenn Solberg var blank på ögonen. På sina tre mästerskap med Sverige har norrmannen redan ordnat två medaljer.

– Jag är stolt och väldigt rörd, det kan inte riktigt beskrivas, säger Solberg samtidigt som rösten nästan inte bär.

Sedan skyndade han tillbaka ut till arenan igen. Medaljerna delades ut och ett guldfärgat konfettiregn föll över landslaget, som i början av veckan var uträknat innan jättevändningen mot Norge i mellanrundan.

Men det här svenska landslaget ger sig aldrig. Nu kan Blågult titulera sig Europamästare för första gången sedan 2002.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!