Danmark bäst i finalen – svenskt VM-silver

Handbollslandslaget har haft ett oförglömligt och osannolikt VM i Kairo. Men svenskarna får inte resa hem obesegrade. Danmark vann finalen med 26–24 och Sverige får nöja sig med första VM-medaljen på 20 år. –Någon gång kommer vi att titta på medaljen och känna extrem stolthet, men just när är det svårt att vara positiv, säger målvakten Andreas Palicka.

Det är jämnt i VM-finalen i Kairo.

Handboll2021-01-31 18:15

Superlativen har knappt räckt till för att beskriva Sveriges makalösa väg mot VM-finalen mot Danmark. Att Blågult tog sig till kvartsfinal var en rejäl överraskning, att det blev spel om medaljerna hade ingen kunnat drömma om på förhand och när Sverige sedan slog ut självaste Frankrike i semifinalen började det snackas om en bragd.

I finalen tog det stopp till slut. De regerande världsmästarna från Danmark var bäst efter paus och vann rättvist, inte minst tack vare sina stjärnor Niklas Landin och Mikkel Hansen.

– I första halvlek är vi bättre än Danmark, men tyvärr fick vi ingen ledning i paus.

– I andra var det en klassisk soppatorsk, Landin gör frilägesräddningar, det är sånt som avgör finaler, säger Palicka till TV6.

Med ett rejält knippe debutanter i truppen var det kanske inte konstigt att Sverige stundtals såg lite taget ut av stundens allvar i början av finalen. Några passningar som normalt inte missas kastades bort, men det berodde också delvis på att Danmark hade gjort läxan för att få stopp på Sveriges snabba kontringsspel.

Oavgjort i paus

När Sverige under flera minuter inte hittade målet ledde Danmark en kort stund med två mål, 8–6. Men danskarna drabbades av en utvisning, Sverige kom ikapp och sedan också förbi när Andreas Palicka gjorde ett par tunga räddningar, bland annat på en straff från stjärnan Mikkel Hansen.

Sverige hade också ledningen med två mål som mest, men danskarna kom tillbaka och lagom till andra halvlek var vi tillbaka där det började.

13–13 – och vidöppet inför VM-turneringens sista halvlek.

Och lagen fortsatte att följas åt: 14–14, 15–15, 16–16, 17–17, 18–18, 19–19, 20–20... Ja, ni fattar: Det var en rysligt tajt och tuff VM-final som de nordiska rivalerna bjöd på.

Målvaktsbyte

Sverige bytte målvakt, Andreas Palicka (sliten?) ersattes av Mikael Aggefors, och när han tvingades släppa in två raka skott från Jacob Holm hade danskarna greppet, 22–20.

När Danmarks målvakt Niklas Landin gjorde en ny räddning – hans nionde i finalen – kunde de rödvita i nästa anfall utöka till 23–20. Samtidigt som klockan började ticka allt snabbare för Blågult...

Landin var en levande vägg och räddade till slut till och med med skallen, när Jim Gottfridsson sköt rakt i nyllet på dansken.

Kort därefter reducerade Max Darj till 23–25 och med fyra minuter kvar fanns i alla fall ett halmstrå att greppa efter.

Med två och en halv minut kvar fick Sverige straff och hade möjlighet att krympa underläget till ett mål. Hampus Wanne sköt, Niklas Landin räddade. Och när brorsan Magnus Landin i anfallet efter satte 26--23 var det svenska hoppet ute.

Se på silvret med stolthet

Sverige fick inget drömslut på VM. Danmark försvarar sitt guld, men med lite distans till finalen kan nog svenskarna ändå glädja sig åt en sensationellt VM-silver.

– Jag sade till grabbarna att man har rätt att vara besviken efter en förlorad VM-final men en vacker dag kommer vi att se på silvermedaljen med stolthet.

– Vi var så nära, jag finner inte ord just nu, men en vacker dag, säger Andreas Palicka.

Fakta: Senaste VM-vinnarna