Speciellt derby för Gustavsson: "Decenniets match för dem"

Det Àr nÀstan tio Är sedan sist, men pÄ fredag smÀller det pÄ Tunhamra. IFK Tuna och Hjorted/Totebo möts i ett derby igen. Senast det begav sig var Filip Gustavsson en del av Hjorted/Totebos lag. Nu spelar han för Tuna. "Det kommer bli en vÀldigt speciell match för mig i och med att jag har spelat med de flesta i deras lag", sÀger han.

Filip Gustavsson, IFK Tuna

Filip Gustavsson, IFK Tuna

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-05-02 20:30

Totebofostrade backen Filip Gustavsson har alltsÄ bytt sida sedan 2014 som var den senaste sÀsongen som Hjorted/Totebo och IFK Tuna spelade i samma serie. NÀr Sporten ber honom minnas tillbaka till den sÀsongens derbyn minns han en av matcherna bÀst.

– Jag vet att vi fick stryk med stora siffror i bortamatchen (8–0 nĂ€rmare bestĂ€mt) och det var nog en av de tyngsta förlusterna som jag hade upplevt pĂ„ den tiden.

IFK Tuna vann det andra mötet mot Hjorted/Totebo med 5–3 den sĂ€songen och tog Ă€ven hem seriesegern. Ett par Ă„r senare sökte sig Filip Gustavsson till Ă€rkerivalen.

– NĂ€r Hjorted/Totebo Ă„kte ned i sexan flyttade jag till Vimmerby och dĂ„ blev det naturligt att börja spela för IFK Tuna. Jag har mĂ„nga slĂ€ktingar i klubben ocksĂ„.

Gustavsson har Àven gjort en sejour i VÀsterviks FF pÄ senare Är dÀr han hade Jimmy Svensson som spelande trÀnare.

– RĂ€knar man efter sĂ„ har jag nog spelat med de flesta i Hjorted/Totebos trupp. Det kommer bli en konstig, men samtidigt vĂ€ldigt rolig match att spela för mig.

undefined
Hjorted/Totebo

Vilken klubb tror du att det Àr viktigast för att vinna derbyt?

– Matcherna mot IFK Tuna och Ankarsrum har alltid betytt mest för Hjorted/Totebo. Nu kommer det bli lite av decenniets match för dem nĂ€r vi inte har mötts pĂ„ 10 Ă„r. Samtidigt sĂ„ Ă€r det ju en stor prestigematch för oss i Tuna som vi gĂ€rna villa vinna.

BÄda lagen tippades i toppen inför sÀsongen. Hjorted/Totebo har motsvarat förvÀntningarna sÄ hÀr lÄngt och kommer med tre raka segrar.

– De ser riktigt starka ut och har gjort flera kanonvĂ€rvningar. Jimmy Svensson Ă€r vass som trĂ€nare ocksĂ„ sĂ„ jag tycker att de fĂ„r ses som lite av favoriter pĂ„ förhand, sĂ€ger Gustavsson med Tunas svaga insats i 1–0-förlusten mot HM IS senast i Ă„tanke.

– Vi gjorde en riktigt dĂ„lig match dĂ„ samtidigt som HM IS gjorde det bra. Vi har inte hittat rĂ€tt riktigt Ă€n. Jag tror det hĂ€nger ihop med att trĂ€ningsnĂ€rvaron inte varit pĂ„ topp samtidigt som vi hade en konstig försĂ€song med mĂ„nga instĂ€llda matcher. Annars gĂ„r det inte att komma ifrĂ„n att vi har ett lag som ska vara med i toppen.

undefined
Anton Carlsson gjorde mÄl för IFK Tuna nÀr laget besegrade Hjorted/Totebo för 10 Är sedan.

Fredagens derby blir samtidigt hemmapremiÀr för IFK Tuna.

– Jag hoppas pĂ„ en riktig publikfest pĂ„ Tunhamra. Det ryktas om att Hjorted/Totebo ordnat en supporterbuss. Mattan pĂ„ Tunhamra Ă€r helt okej, men sĂ€llan bra sĂ„ hĂ€r tidigt pĂ„ sĂ€songen. Det kommer nog bli mer kamp Ă€n skönspel, sĂ€ger Gustavsson inför sitt första derby i seriesammanhang som blĂ„vit.

VÀrt att notera att det Àr en hel del andra spelare i bÄda lagen som var med Àven 2014. I IFK Tuna Äterfinns Victor Gustavsson, Anton Carlsson, Martin Carlsson, Johan Carlsson och Hampus Nilsson.

I Hjorted/Totebo Àr Simon Sandholm, Martin Degerman, Tom Nilsson och Robert Hagelin kvar tio Är senare.

undefined
Tom Nilsson spelar fortfarande i Hjorted/Totebo.
Senaste derbyna

27 september 2014:

Hjorted/Totebo–IFK Tuna 3–5

MĂ„len H/T: Tom Nilsson, Albin VĂ€sterlund och Simon Sandholm.

MĂ„len IFK: Hampus Nilsson 3, Anton Carlsson 2.

13 juni 2014:

IFK Tuna–Hjorted/Totebo 8–0

MÄlen: Magnus Pettersson 3, Anton Carlsson 2, Mattias Myrén 2, Christoffer LÀtt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!