Engström och Strand – tvĂ„ nyckelfigurer för nykomlingen

Med sin styrka i det defensiva spelet kommer Malin Engström att bli en viktig kugge för Tjust IF om laget ska kunna uppfylla sin mÄlsÀttning.

Med styrkan i det defensiva spelet sÄ fÄr Malin Engström en viktig roll om Tjust IF ska klara av sin mÄlsÀttning.

Med styrkan i det defensiva spelet sÄ fÄr Malin Engström en viktig roll om Tjust IF ska klara av sin mÄlsÀttning.

Foto: Rikard Nilsson

Fotboll2022-04-09 07:00

Malin Engström var en av de tongivande spelarna förra Äret nÀr Tjust vann division 2 obesegrade och tog steget upp i division 1. Tillsammans med Alicia Strand Àr det bara hon som har erfarenhet frÄn att ha spelat pÄ den hÀr nivÄn sedan tidigare.

Det Àr ingen blyg nykomling som kliver ut pÄ Hammarvallen i Loftahammar pÄ lördags eftermiddagen nÀr det stundar seriepremiÀr mot Mariebo IK.

– Tjust satsar pĂ„ topp fem och det Ă€r en tuff mĂ„lsĂ€ttning, absolut, men vi tror pĂ„ oss sjĂ€lva. Vi kanske inte Ă€r det spelförande laget, men vĂ„rt försvarsspel sitter. Hela laget jobbar i försvaret och chanser framĂ„t kommer alltid att komma, sĂ€ger Malin Engström.

Vad kommer krÀvas för att klara den mÄlsÀttningen?

– Att hela laget Ă€r med pĂ„ samma tĂ„g eftersom vi har en ganska tunn trupp. Det Ă€r dock en stark trupp, svarar Malin.

Anledningen till att Tjust har den höga mÄlsÀttningen Àr för att det krÀvs att komma bland de fem bÀsta lagen för att sÀkra fortsatt division 1-spel. Antalet division 1-serier ska bantas frÄn Ätta till fyra inför 2023. Nu Àr inte Tjust ensamma nykomlingar, utan ytterligare fem lag spelade i division 2 förra Äret.

undefined
Alicia Strand blir viktig med sin rutin frÄn division 1-spel för Tjust.

Försvarsspelet Àr alltsÄ nÄgot som mÄste fungera om Tjust ska klara av sin mÄlsÀttning. DÀr kommer Malin vara en nyckelfigur.

– Jag har rutin och mĂ€ngder av erfarenheter frĂ„n att spela mittback, men i premiĂ€ren kanske jag hamnar i en annan roll. Jag har spelat pĂ„ mittfĂ€ltet tidigare och det Ă€r klart tuffare.

Var trivs du bÀst?

– Jag trivs bĂ€st defensivt överlag, men jag har offensiva egenskaper. Jag vill se spelet framför mig och dĂ€rmed kunna utnyttja mina egenskaper. Jag vill hjĂ€lpa min kamrater och kunna se situationer innan. Jag vill gĂ€rna kunna styra laget oavsett vilken position jag spelar pĂ„.

Under försĂ€songen har trĂ€naren Joakim KrĂŒger gnuggat försvarsspel och enligt Engström har det satt sig inför seriepremiĂ€ren.

– Med hög nĂ€rvaro pĂ„ trĂ€ningarna har hela laget lyft sig och det har gett resultat. Det ses pĂ„ resultaten frĂ„n trĂ€ningsmatcherna. 

Vad Àr skillnaden pÄ att spela i division 1 jÀmfört med division 2?

– Skillnaden Ă€r farten, tempot. Bollen ska rulla i ett högt tempo. Det gĂ€ller att vara snabbtĂ€nkt. Du ska veta i förhand att du har passningsalternativ. Du mĂ„ste ocksĂ„ minimera misstagen.

PremiÀrmotstÄndaren Mariebo Àr vÀlbekanta för henne, med tanke pÄ att hon spelat mot dem vid flera tillfÀllen under sin tid i Vimmerby IF.

– Mariebo Ă€r ett etablerat division 1-lag och har alltid varit tuffa att möta. De Ă€r bĂ€st i Jönköping och de siktar pĂ„ allsvenskan. De blir en riktig vĂ€rdemĂ€tare för oss, konstaterar en förhoppningsfull Engström.

Hur viktig Àr Malin för er?

– Hon sprider ett lugn i laget eftersom hon inte blir sĂ„ nervös. Hon Ă€r en bra bollspelare och en bra försvarsspelare. Hon Ă€r jĂ€tteviktig för oss tillsammans med Alicia eftersom de har rutin frĂ„n att ha spelat pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n tidigare, svarar TjusttrĂ€naren Joakim KrĂŒger.

PremiÀrtruppen:

Elin Andersson, My Aldas, Malin Engström, Nellie Friman, Jennifer Ilhammar, Gabriella KrĂŒger, Kristin Oscarsson, Isabella Preusse, Alicia Strand, Tove Carlberg, Emma Åberg, Calida Wallin, Moa Brindmark, Ebba Kymmer-Ragnarsson, Amanda Jansson samt Thilde Alvberger.

PremiÀromgÄngen:

Lördag den 9 april: Onsala BK–Husqvarna FF, Nittorps IK–HGH FC, Tjust IF–Mariebo IK, BK HĂ€cken–Jönköpings Södra IF.

Söndag den 10 april: IFK VĂ€rnamo–IF Eksjö, Göteborgs FF–IFK Örby.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!