England tog historiskt EM-guld: "Otroligt"

England har tagit EM-guld i fotboll för första gĂ„ngen. I finalen mot Tyskland inför rekordpubliken 87 192 Ă„skĂ„dare pĂ„ Wembley i London blev Chloe Kelly stor matchhjĂ€lte med sitt 2–1-mĂ„l i förlĂ€ngningen, i den 111:e matchminuten. –Det hĂ€r Ă€r otroligt, sĂ€ger förbundskapten Sarina Wiegman.

Englands lagkapten Leah Williamson, till vÀnster med pokalen, och mittbackskollegan Millie Bright, till höger med pokalen, EM-guldjublade med resten av laget.

Fotboll2022-07-31 18:52

Efter slutsignalen av matchen ljöd The Lightning Seeds "Three Lions", med de klassiska slagorden "Football's coming home", och Neil Diamonds "Sweet Caroline" ur Wembleys högtalare och spelarna jublade i kapp med publiken.

Den fotbollstokiga nationen England har lÀngtat efter ett guld sedan herrarna vann VM 1966, med final pÄ just Wembley i London.

56 Ă„r senare bröts guldtorkan pĂ„ samma arena efter 2–1 efter förlĂ€ngning i damernas EM-final mot Tyskland. Inbytta Chloe Kelly blev stor matchhjĂ€lte efter ha gjort mĂ„l efter en hörna i 111:e minuten.

Englands lagkapten Leah Williamson lyfte EM-pokalen tillsammans med mittbackskollegan Millie Bright efter att guldmedaljerna delats ut pÄ Wembleys innerplan, av bland andra Storbritanniens prins William som var plats och sÄg matchen.

"Ville verkligen vinna"

– Vi vann pokalen, det hĂ€r Ă€r otroligt. Vi ville verkligen vinna och vi ville verkligen bli bĂ€ttre för varje dag, sĂ€ger Englands förbundskapten Sarina Wiegman, som för fem Ă„r sedan tog EM-guld med hemlandet NederlĂ€nderna, i segerintervjun.

Den historiska segern satt dÀremot lÄngt inne.

England tog ledningen i matchen som spelades inför rekordpubliken 87 192 Ă„skĂ„dare. Ingen EM-match i fotboll varken pĂ„ dam- eller herrsidan har tidigare spelats inför lika mĂ„nga mĂ€nniskor.

Ella Toone gjorde den historiska finalens första mĂ„l. Den 22-Ă„riga mittfĂ€ltaren byttes in i stĂ€llet för Fran Kirby i den 56:e matchminuten och bara sex minuter senare satte hon 1–0-mĂ„let med en vacker lyftning över Tysklands mĂ„lvakt Merle Frohms.

Tidigare under mĂ€sterskapet byttes Toone in i stĂ€llet för Kirby och gjorde 1–1-mĂ„let i kvartsfinalen mot Spanien som vanns efter förlĂ€ngning (2–1).

Skadad Popp spelade inte

Tyskland, som jagade sitt nionde EM-guld i fotboll pÄ damsidan, drabbades av ett tungt avbrÀck före EM-finalen. Den 31-Äriga stjÀrnanfallaren och lagkaptenen Alexandra Popp som gjort sex EM-mÄl, minst ett i varje match före finalen, fick lÀmna Äterbud till matchen pÄ grund av en muskelskada.

I skadade Popps frÄnvaro var det mittfÀltaren Lina Magull som kvitterade matchen för Tyskland och tog den till förlÀngning.

27-Äringen, som gjorde sitt tredje mÄl i EM, satte bollen i den 79:e minuten, kvarten efter Englands ledningsmÄl.

De första 15 minuterna av förlÀngningen förblev mÄllösa. Men efter drygt fem minuter i den andra förlÀningshalvleken, i den 111:e minuten, avgjorde England.

Den 24-Äriga Manchester City-spelaren Chloe Kelly satte bollen efter en Lauren Hemp-hörna och fick majoriteten av rekordpubliken pÄ Wembley att explodera och sjunga i kapp med spelarna samtidigt som hon sjÀlv tog av sig tröjan och jublade. EfterÄt blev hon sedan varnad för den avtagna tröjan, av ukrainska huvuddomaren Kateryna Monzul.

Det blev dÀrmed tredje finalgÄngen gillt för England som pÄ damsidan tidigare förlorat tvÄ finaler, mot Sverige 1984 och mot just Tyskland 2009.

Chloe Kelly avgjorde EM-finalen, tog av sig tröjan och varnades.
Fakta: Englands damlandslag i fotboll

+ Resultat i EM:

6 juli: England–Österrike 1–0, gruppspel.

11 juli: England–Norge 8–0, gruppspel.

15 juli: Nordirland–England 0–5, gruppspel.

20 juli: England–Spanien 2–1, kvartsfinal.

26 juli: England–Sverige 4–0, semifinal.

31 juli: England–Tyskland 2–1, final.

+ VĂ€rldsrankning: 8.

+ EM-meriter: England gjorde sitt nionde EM och hade före guldet som bĂ€st tvĂ„ andraplatser. 1984 förlorade man finalen efter straffar mot Sverige och 2009 blev Tyskland för svĂ„rt. I EM 2017 blev det en semifinal för det engelska laget men vĂ€l dĂ€r blev mĂ€staren NederlĂ€nderna för svĂ„r och man förlorade med 0–3.

Fakta: EuropamÀstare genom tiderna

2022: England.

2017: NederlÀnderna.

2013: Tyskland.

2009: Tyskland.

2005: Tyskland.

2001: Tyskland.

1997: Tyskland.