Johaug: Jag blir inte bÀttre Àn sÄ hÀr

PĂ„ lördag kan hon ta sitt fjĂ€rde VM-guld i Oberstdorf och kliva upp som en av skidhistoriens allra största. Therese Johaug Ă€r fortfarande överlĂ€gsen, men skickar en lugnande hĂ€lsning till Frida Karlsson och de andra. BĂ€ttre Ă€n sĂ„ hĂ€r kan hon inte bli. –Det finns nog inte sĂ„ mycket mer att ta av, om jag ska vara helt Ă€rlig, sĂ€ger Johaug till TT.

Therese Johaug under 10 km fri stil vid skid-VM.

Therese Johaug under 10 km fri stil vid skid-VM.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-03-05 18:01

Den 32-Äriga norska superstjÀrnan Àr storfavorit till guldet pÄ lördagens tremil, distansen som hon vann ocksÄ 2011, 2015 och 2019. Om hon hÄller för trycket gÄr hon upp pÄ otroliga 14 VM-guld i karriÀren och 19 VM-medaljer totalt.

Det skulle föra henne förbi ryskan Jelena VÀlbe (14 guld, totalt 17 medaljer) och upp pÄ andraplats i VM-historien. Endast landsmaninnan Marit BjÞrgen (18 guld och 26 medaljer) Àr bÀttre.

– Haha, jag har allt en liten bit kvar upp till BjĂžrgen fortfarande, sĂ€ger Johaug och viftar undan jĂ€mförelsen.

– Men det Ă€r klart att det Ă€r stort. Det Ă€r ingenting jag gĂ„r och tĂ€nker pĂ„ sĂ„ dĂ€r, men jag Ă€r stolt över det som jag har fĂ„tt uppleva under min karriĂ€r.

KarriÀrens bÀsta lopp

VM-debut gjorde hon som 18-Äring i Sapporo 2007, och visade direkt framfötterna med ett brons pÄ tremilen. I Liberec tvÄ Är senare blev hon medaljlös men sedan har det blivit tre eller fyra medaljer, mestadels guld, vid varje mÀsterskap hon stÀllt upp i.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd med de mĂ€sterskap jag har gjort de senaste Ă„ren. Jag kĂ€nner att jag har trĂ€ffat formen. Det Ă€r inte givet att man ska prestera pĂ„ de fĂ„ dagar som ett mĂ€sterskap pĂ„gĂ„r vartannat Ă„r. Men jag vĂ€ldigt stolt över mig sjĂ€lv att jag har klarat det, sĂ€ger Johaug.

Utan den stora grĂ€melsen – en 18 mĂ„nader lĂ„ng dopningsavstĂ€ngning som gjorde att hon bland annat missade VM i Lahtis 2017 – hade det förmodligen funnits Ă€nnu fler mĂ€sterskapsmedaljer pĂ„ kontot.

Men utan avstÀngningen hade hon antagligen inte varit sÄ bra som hon nu Àr. Det pÄtvingade avbrottet Àgnade hon till trÀning, trÀning och Äter trÀning. Det Àr enligt henne anledningen till att hon under VM i Oberstdorf Àr den bÀsta skidÄkaren hon nÄgonsin varit.

Resultaten vittnar ocksÄ om det: guld i skiathlon, guld pÄ 10 km fri stil och guld i stafett.

TT: Har du nÄgonsin varit bÀttre?

– Nej, jag kĂ€nner mig i vĂ€ldigt bra form och jag kĂ€nner att jag hela tiden har utvecklat mig, Ă€ven de tvĂ„ senaste Ă„ren. Jag gjorde förmodligen mitt bĂ€sta fristilslopp i karriĂ€ren hĂ€romdagen, sĂ„ jag Ă€r i bra form.

TT: Hur mycket bÀttre kan du bli?

– Det finns nog inte sĂ„ mycket mer att ta av, om jag ska vara helt Ă€rlig. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt kĂ€nner jag att jag har kommit till en punkt dĂ€r det Ă€r vĂ€ldigt, vĂ€ldigt smĂ„ marginaler för att utvecklas ytterligare. Och jag vet att de yngre tjejerna har vĂ€ldigt mycket att gĂ„ pĂ„.

"Enkelt" framgÄngsrecept

Utmanarna kan dock inte rÀkna med att Therese Johaug lÀgger av i nÀrtid. Hon tar visserligen ett Är i taget nuförtiden, men sett till vad hon fortfarande presterar lÀr det dröja innan skidorna Äker upp pÄ hyllan. Det enda hon kan sÀga Àr att VM pÄ hemmaplan, i Trondheim 2025, Àr pÄ grÀnsen.

– Nja, det Ă€r nog lite lĂ„ngt bort för mig. Men man ska aldrig sĂ€ga aldrig.

Under tiden fÄr Frida Karlsson, Ebba Andersson och andra som vill peta ner skiddrottningen frÄn tronen ligga i. För det finns bara en vÀg till toppen, hÀlsar Johaug.

TT: Vad ska de andra göra för att komma ikapp dig?

– Det Ă€r mĂ„nga Ă„r av trĂ€ning som ger de hĂ€r resultaten över tid. Jag var inte sĂ„ bra nĂ€r jag var i samma Ă„lder som Frida och Ebba Ă€r nu. SĂ„ det Ă€r mĂ„nga, mĂ„nga Ă„r av trĂ€ning. SĂ„ enkelt Ă€r det.

Therese Johaug tog sitt första VM-guld i karriÀren pÄ tremilen i Oslo 2011. Den gÄngen fick tidernas VM-drottning Marit BjÞrgen, i bakgrunden, nöja sig med silver. Arkivbild.
Therese Johaug tog sitt första VM-guld i karriÀren pÄ tremilen i Oslo 2011. Den gÄngen fick tidernas VM-drottning Marit BjÞrgen, i bakgrunden, nöja sig med silver. Arkivbild.
Fakta: Therese Johaugs VM-facit

Therese Johaug VM-debuterade som 18-Äring i japanska Sapporo. Sedan dess har hon, inför lördagens femmil i Oberstdorf, tagit 13 VM-guld, tvÄ VM-silver och tre VM-brons.

Sapporo 2007: 1 medalj: Brons pÄ 30 km (klassisk stil).

Liberec 2009: inga medaljer.

Oslo 2011: 3 medaljer: Guld pÄ 30 km (fri stil), guld i stafett, brons pÄ 15 km skiathlon.

Val di Fiemme 2013: 4 medaljer: Guld pÄ 10 km (f), guld i stafett, silver pÄ 15 km skiathlon, brons pÄ 30 km (k).

Falun 2015: 3 medaljer: Guld pÄ 15 km skiathlon, guld pÄ 30 km (k), guld i stafett.

Lahtis 2017: Inga medaljer (Johaug var dopningsavstÀngd).

Seefeld 2019: 4 medaljer: Guld pÄ 10 km (k), guld pÄ 15 km skiathlon, guld pÄ 30 km (f), silver i stafett.

Oberstdorf 2021: 3 medaljer: Guld pÄ 10 km (f), guld pÄ 15 km skiathlon, guld i stafett.


Fakta: Historiens frÀmsta VM-Äkare pÄ damsidan

Norges Marit BjÞrgen Àr skid-VM-historiens sjÀlvklara drottning bÄde sett till antal guld och medaljer. HÀr Àr de tio frÀmsta Äkarna genom historien, sett till i första hand antal guld och i andra hand antal medaljer.

1) Marit BjĂžrgen, Norge: 26 medaljer (18 guld, 5 silver, 3 brons).

2) Jelena VĂ€lbe, Ryssland/Sovjetunionen: 17 medaljer (14, 3, 0).

3) Therese Johaug, Norge: 18 medaljer (13, 2, 3).

4) Larisa Lazutina (tidigare Ptitsyna), Ryssland/Sovjetunionen: 16 medaljer (11, 3, 2).

5) Alevtina Koltjina, Sovjetunionen: 8 medaljer (7, 1, 0).

6) Nina Gavriljuk, Ryssland/Sovjetunionen: 11 medaljer (6, 3, 2).

7) Virpi Kuitunen, Finland: 8 medaljer (6, 1, 1).

8) Galina Kulakova, Sovjetunionen: 9 medaljer (5, 2, 2).

9) Heidi Weng, Norge: 8 medaljer (5, 2, 1).

10) Bente Skari (tidigare Martinsen), Norge: 7 medaljer (5, 2, 0).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!