Fem punkter från semireturen i Västervik

Sporten har listat fem intressanta punkter efter den heta semifinalreturen mellan Dackarna och Västervik.

Mikael Teurnberg vann kampen mot sin lagledarkollega Morgan Andersson.

Mikael Teurnberg vann kampen mot sin lagledarkollega Morgan Andersson.

Foto: Haris Dreco

Sport2021-09-30 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Han visade vägen direkt. I tisdags gick det knappt att känna igen Maciej Janowski. Den polske stjärnan var inte med i starterna och fick inte alls till det. I returen var det något helt annat vi fick se. Janowski gick ut i kvällens första heat och fullständigt dominerade mot Smektala och Przedpelski i Västervik. Och det satte verkligen tonen för Dackarna. Janowski fortsatte att köra bra under resten av kvällen – och lagkamraterna hängde på. Vi minns framför allt de två femettorna som firma Janowski/Woffinden fixade i heat fyra och sju.

2) Den moraliska finalen. Visst, Smederna mot Dackarna i en SM-final är inte fy skam. Känslan är trots det att Västervik och Dackarna är de två bästa lagen i serien. Nu föll det sig som så att lagen stötte på varandra i det näst sista steget – men en final hade givetvis varit som grädden på moset. Med det sagt... Smederna kommer att ge Dackarna en rejäl match i finalen. 

3) Lagsammanhållningen. Dackarnas Rasmus Jensen sa det efter den första semifinalen i Målilla: "Det här är den bästa sammanhållningen jag varit med om i ett lag". Och det finns all anledning att tro på honom. Förarna i laget verkar trivas oerhört bra med varandra. Det är svårt att kika in i depån och inte se Janowski, Doyle, Woffinden och gänget stå och garva och skoja med varandra. För att inte tala om "bromancen" mellan Rasmus Jensen och Jacob Thorssell... Dackarna rider på en våg av glädje som nu burit dem fram till en SM-final.

4) Teurnberg vs Andersson. Två av Sveriges bästa lagledare ställdes mot varandra. Det blev Mikael Teurnberg som gick segrande ur den heta duellen. Till slut handlade det helt enkelt om att spela korten rätt – och det gjorde Dackarnas lagledare. Han och Morgan Andersson känner varandra väl, så det var en hel del prestige inblandat i det här mötet. Känslan är att det inte är sista gången de stöter på varandra.

5) Publiken. Så härligt att se så mycket åskådare på plats igen. Semidramat lockade de speedwayfrälsta till Hejla Arena den här blåsiga aftonen i Västervik. Huvuddelen av dem var såklart missnöjda med utgången. Hemmalaget hade till slut inte så mycket att stå emot ett heltänt Dackarna. Målillaklubbens fans bar förstås på helt andra känslor. De njöt för fullt och gjorde det den här kvällen tillsammans med så många fler än vad de gjorde i tisdags. Speedway med mycket publik är något helt annat.