Systrarna Ydrestrand driver gÄrd tillsammans

Hur Àr det att vara i 50-ÄrsÄldern och bÄde bo och jobba nÄgra hundra meter ifrÄn sin jÀmngamla syster? Det har Camilla och Annika Ydrestrand svar pÄ. Tillsammans driver de Brostorps gÄrd.

Camilla och Annika Ydrestrand har olika ansvarsomrÄden pÄ Brostorps gÄrd. Annika driver lantbruket, tillsammans med sin make Thomas. HÀr sitter hon i ladugÄrden och samtalar med de nyfikna kossorna.

Camilla och Annika Ydrestrand har olika ansvarsomrÄden pÄ Brostorps gÄrd. Annika driver lantbruket, tillsammans med sin make Thomas. HÀr sitter hon i ladugÄrden och samtalar med de nyfikna kossorna.

Foto: Agnes GanestÄl

Ydre2022-03-16 21:00

Brostorps gÄrd Àr en lantlig idyll, som har funnits i slÀkten Ydrestrands Àgo i drygt 100 Är. Sedan 2013 Àr det Camilla och hennes make Magnus som Àger gÄrden.

HĂ€r finns bĂ„de gĂ„rdsmejeri, gĂ„rdsbutik, sömnadsföretag, lantbruk, skogsbruk och ett sommaröppet kafĂ©. Lantbruket och mejeriet startades upp av systrarnas förĂ€ldrar, Anita och Bo Ydrestrand, pĂ„ 80- respektive 90-talet. I dag Ă€r det alltsĂ„ deras döttrar, systrarna Camilla och Annika, som driver varsin av verksamheterna – och har startat fler.

– Det som jag tycker Ă€r vĂ€ldigt positivt med att jobba sĂ„ hĂ€r, med familjen, Ă€r att vi fĂ„r trĂ€ffa varandra sĂ„ mycket i vardagen, sĂ€ger Camilla.

undefined
"Vi umgÄs nÀstan aldrig pÄ fritiden, jag och Camilla. NÀr vi nu har fritid, vad Àr ens det?", sÀger Annika och skrattar.

Tillsammans med Magnus ansvarar hon för gÄrdsmejeriet, gÄrdsbutiken, kaféet och skogsbruket. Lantbruket arrenderar de ut till Camillas lillasyster Annika och hennes make Thomas.

– Vi har vĂ„ra egna verksamheter, men vi har ett nĂ€ra samarbete, förklarar Annika.

Även om det Ă€r systrarna Ydrestrand som har det huvudsakliga ansvaret sĂ„ Ă„terfinns fler familjemedlemmar pĂ„ gĂ„rden. I mejeriet jobbar Camillas bĂ„da sonhustrur, Isabella och Sofie.

– Det Ă€r vĂ€ldigt roligt. Bella jobbade till och med hĂ€r innan jag tog över verksamheten, nĂ€r mamma drev den, sĂ€ger Camilla.

undefined
Camillas sonhustrur Sofie Ydrestrand och Isabella Ydrestrand arbetar i gÄrdsmejeriet. "Det Àr vÀldigt roligt att de tycker att detta Àr intressant", sÀger Camilla.

Hon och Annika visar in i ett av gÄrdshusen, ett gult tegelhus. DÀr inne finns butiken samt ett stort, intilliggande rum dÀr vi slÄr oss ned. Det Àr tidsenligt inrett med gamla tavlor, ljuskronor och Àldre möbler. Tidigare bodde systrarnas farmor och farfar pÄ nedervÄningen.

Snart ekar skratten i rummet och stÀmningen Àr varm och familjÀr.

– Vi har nog alltid haft en schysst relation, spekulerar Camilla.

– Ja, vi har alltid varit sams och haft kul ihop, alla tre. Vi hade till och med samma kompisgĂ€ng i tonĂ„ren, fyller Annika i.

Den tredje systern, Ellinor, bor dock i Jönköping i dag.

undefined
Annika och hennes man Thomas tog över lantbruket pÄ gÄrden 2001. Det pÄ grund av att förÀldrarna, som dÄ Àgde gÄrden, inte hann med bÄde det och ostkaksbageriet, som stod fÀrdigt 1998.

Vad finns det för nackdelar med att bo och jobba sÄ tÀtt inpÄ varandra?

– Nackdelen Ă€r att vi vĂ€ldigt sĂ€llan kan ta ledigt allihop samtidigt och Ă„ka ivĂ€g och göra grejer tillsammans. Men fördelarna övervĂ€ger, svarar Camilla.

– Ja, jag skulle nog sĂ€ga att jag lever min dröm, fastĂ€n jag jobbar lite för mycket, sĂ€ger Annika och skrattar.

Hon Àr nÀstan aldrig ledig, erkÀnner hon. Men sÄ Àr det att vara bonde, konstaterar hon sedan.

– En knapp veckas semester pĂ„ sommaren Ă€r heligt. Man mĂ„ste tycka att det Ă€r roligt att vara bonde för att orka med, tror jag. Det Ă€r en livsstil.

– Ja, det blir ju aldrig nĂ„gon sammanhĂ€ngande ledighet pĂ„ somrarna. Jag Ă€r ofta ledig nĂ„gon enstaka helg eller nĂ„gra fĂ„ strödagar, fyller Camilla i.

undefined
"Jag har alltid haft en passion för att skapa och sy. Jag Àlskade bÄde trÀ- och syslöjd i skolan. NÀr det var dags att vÀlja gymnasie sÄ valde jag textillinjen. Det var jÀttekul. DÀr lade jag grunden pÄ nÄgot sÀtt", sÀger Annika.

Men det Àr tydligt att systrarna stormtrivs pÄ gÄrden, trots bristen pÄ ledighet. De sliter hÄrt, men Àr ödmjuka inför det grundarbete som deras förÀldrar, Anita och Bo, har gjort. Det var ju alltsÄ de som bÄde skaffade mjölkkor pÄ 80-talet och startade mejeriet pÄ 90-talet.

– Det Ă€r tack vare vĂ„ra förĂ€ldrar som vĂ„ra verksamheter över huvud taget ens existerar. Vi ska tacka dem, konstaterar Camilla ödmjukt.

Samtidigt erkÀnner hon att hon var kritisk till mejeriet till en början.

– Mamma var i 50-Ă„rsĂ„ldern nĂ€r hon och pappa satsade pĂ„ det hĂ€r och jag minns att jag frĂ„gade om de verkligen skulle göra det. TĂ€nk om ingen av oss vill ta över det sedan? Men de satsade Ă€ndĂ„.

Camilla skrattar. NÀr hon fÄr frÄgan om hon i dag upplever att hon har hamnat rÀtt, dÄ nickar hon.

– Ja, jag tror verkligen det.

undefined
"Vi jobbar inom familjen vÀldigt mycket. Sofia Àr en gammal kompis till mig och hon Àr den enda som inte Àr familj. Hon Àr Àggproducent och kommer hit en gÄng i veckan, torsdagar klockan sex. Hon knÀcker alla Àgg, ganska mÄnga, och sedan Àr hon kvar och bakar ostkaka den dagen", berÀttar Camilla.
"NÀr mamma och pappa byggde mejeriet sÄ sa pappa att 'vi bygger det sÄ stort att vi kan ha det som garage om det inte funkar', men det slutade med att de fick ha kylar och frysar i det riktiga garaget ocksÄ", skrattar Annika.
"NÀr mamma och pappa byggde mejeriet sÄ sa pappa att 'vi bygger det sÄ stort att vi kan ha det som garage om det inte funkar', men det slutade med att de fick ha kylar och frysar i det riktiga garaget ocksÄ", skrattar Annika.
Systrarna Ydrestrand

Camilla:

Ålder: 54 Ă„r.

Bor: NÄgra hundra meter frÄn Brostorps gÄrd, tillsammans med maken Magnus.

SysselsĂ€ttning: Driver Brostorps gĂ„rdsmejeri, gĂ„rdsbutiken, kafĂ©et och skogsbruket. Är utbildad lĂ€rare.

Annika:

Ålder: 51 Ă„r.

Bor: PÄ Brostorps gÄrd, tillsammans med maken Thomas.

SysselsÀttning: Driver lantbruket pÄ gÄrden samt eget sömnadsföretag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!