Bedrägerihärvan: Barbro kämpar för att avslöja firman

Barbro Neuman fortsätter sin kamp för att avslöja firman som bedragit äldre på sina husbilar. "Jag är inte nöjd förrän jag får ersättning och de nya ägarna kan behålla bilen".

Barbro Neuman har lagt ned mycket tid på att varna och försöka hjälpa andra människor, som likt henne drabbats i den här bedrägerihärvan.

Barbro Neuman har lagt ned mycket tid på att varna och försöka hjälpa andra människor, som likt henne drabbats i den här bedrägerihärvan.

Foto: Privat

Virserum2020-10-16 06:30

Det var den 1 oktober vi först berättade om 73-åriga Barbro Neuman från Virserum som gemensamt med en rad andra människor, i huvudsak äldre, blivit blåsta på miljonbelopp.

En firma, med säte i Lagan, har kontaktat personer som vill sälja sin husbil och erbjudit dem att sköta försäljningen. Fordonen har sedan skrivits över på företaget, som sålt dem. Ägarna har inte sett röken av vare sig fordon eller pengar.

Sedan dess har flertalet bilar hittats, enligt polisen. Barbros har dock sålts till ett par, som köpte den inte ont anande.

– De är så klart inte heller glada, bilen gör dem ju ständigt påminda om min situation, säger Barbro Neuman, som heller inte vill flytta över problemet till nya ägarna genom att begära skadestånd.

– Det skulle inte kännas muntert att sätta dem i klistret, tillägger hon ödmjukt. De köpte ju husbilen av företaget i god tro.

Tre telefonnummer hittas till den aktuella firman i Lagan. När vi provringer blir svaren "Numret kan inte nås för närvarande" och "Röstbrevlådan är fylld och meddelanden kan därför inte tas emot”.

Men – på ett tredje nummer svarar en herre som säger sig vara försäljare av bilar på firman.

Om jag skulle åka till företagets uppgivna adress vad finner jag då?

– En tom lokal. Företagets vd har drabbats av corona, så vi har blivit tvungna att tömma hela lokalen för att sanera den, säger han.

"Stackars den här chefen", säger Barbro sarkastiskt och berättar att hon också fått en coronaförklaring.

– Till mig sa de att chefen låg nedsövd, men att han skulle väckas i slutet av september. Då skulle han skriva på en fullmakt och jag skulle få mina pengar. Men jag har inte fått mina 500 000 kronor som husbilen är värd, samtidigt har jag tvingats lösa in lånet på närmare 140 000 kronor. 

Barbro Neuman har lagt ner mycket tid på att hjälpa andra husbilsägare som likt henne blivit blåsta, som mest på 900 000 kronor.

– Några har lagt ner mycket tid och hittat husbilar på baltländernas motsvarighet till vår Blocket. En kvinna ringde alldeles gråtfärdig. Pengarna som skulle bli över, sedan lånet betalats, skulle "sätta guldkant på livet". Det är ju så för många av oss.

Hur känner du nu?

– Lugnare när polisen tagit tag i det. Jag hoppas att de grips, får näringsförbud och blir skadeståndsskyldiga. Sedan kan de få köra buss resten av livet, för att kunna betala sina skulder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!