Hjälpsändningen från Vimmerby är framme

Nästan två dygn efter att Kenny Fransson och Ryszard ”Rickard” Przeszlo lämnade Vimmerby har de nått fram med sin hjälpsändning. Vimmerby Tidning var på plats när Vimmerbybornas skänkta grejer nådde sitt mål.

Blöjor är en väsentlig hjälp i nöden för barnfamiljerna som flytt till Stalowa Wola. Här sorterar och packar Artur Maslowiski några av de drygt 60 paket som var med i bussen från Vimmerby. Bakom honom Vimmerby Tidnings reporter Sofie Olsson.

Blöjor är en väsentlig hjälp i nöden för barnfamiljerna som flytt till Stalowa Wola. Här sorterar och packar Artur Maslowiski några av de drygt 60 paket som var med i bussen från Vimmerby. Bakom honom Vimmerby Tidnings reporter Sofie Olsson.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby/Polen2022-03-08 16:37

Vid tvåtiden på natten mellan måndag och tisdag nådde de första anhalten i Polen; nämligen staden Stalowa Wola, som ligger ungefär tio mil från ukrainska gränsen. 

– Det var en tuff resa, säger Kenny och får medhåll av Ryszard.

Han berättar att han aldrig tidigare kört med bussen under vintern och på vägen ner mot Stalowa Wola kom det ett snöfall under senare delen av kvällen. Men till slut kom de fram och efter en natts sömn påbörjades arbetet med att hitta ett ställe att lämna alla förnödenheter så de slutligen kan hamna i behövandes händer. 

undefined
Hygienartiklar i mängder behövs, konstaterar de frivilliga som arbetar i uppsamlingsplatsen.

– Det har börjat bli så organiserat nu att det inte är någon idé att bara åka till gränsen och lämna ut hursomhelst. Det skulle snarare göra mer onytta än nytta att göra på så vis, säger Kenny Fransson.

På tisdagsmorgonen var första budet att resan skulle gå till Krakow, som ligger ungefär tre timmar från Stalowa Wola, för att där lämna av grejerna hos en organisation. Men det ändrades snart och det stod klart att det fanns ett ställe i Stalowa Wola där sakerna kunde lämnas. Polacken Artur Maslowiski, bor i närheten av Krakow och talar svenska, han hjälpte Kenny och Ryszard att hitta den uppsamlingsplats där de slutligen kunde lasta av grejerna.

undefined
Artur Maslowiski som bor i Polen men talar svenska såg till att Kenny Fransson hjälpsändning från Vimmerbyborna hamnar på rätt ställe.

– Det är staden som organiserat den här uppsamlingsplatsen, sen sorteras allt och skickas vidare dit det behövs, berättar Artur Maslowiski.

Han uppskattar att 50-60 procent av den polska befolkningen på något sätt är med och hjälper de 1,1 miljoner ukrainska flyktingarna som kommit till landet.

– Man hjälper med mat, varma kläder, boende men också att hämta folk vid gränsen och köra vidare till andra platser i Polen, säger Maslowiski.

undefined
Kenny Fransson buss med en tydlig Ukrainasymbolik landade på tisdagen in vid en uppsamlingsplats i staden Stalowa Wola efter att ha varit på väg i två dygn.

Utanför en byggnad, där det inryms både butiker och ett casino, har Kenny och Ryszard parkerat bussen och det går i ett väldigt tempo. Fem-sex personer hjälper till att tömma bussen och bära alla kartonger och påsar som är fyllda med bland annat kläder, blöjor och hygienartiklar upp för en lång trappa. Inne i lokalen är det också en väldig aktivitet och det är fullt med kartonger, leksaker och lådor med torrvaror och konserver. 

– Det är skönt att vara framme, men man vill gärna hjälpa till på fler sätt, säger Kenny och berättar att han och Ryzsard lutar åt att boka om färjebiljetten hem och stanna längre. 

Artur Maslowiski och Kenny Fransson sorterar olika saker för vidare transport ut i hjälpkedjan.
Artur Maslowiski och Kenny Fransson sorterar olika saker för vidare transport ut i hjälpkedjan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!