SÄ fick Peter smeknamnet SpÀtta

Det finns olika teorier kring hur Peter Hellenstierna fick smeknamnet SpÀtta. Kanske hade det att göra med kompisens husdjur, eller ocksÄ var det kopplat till polarna Myggan och Musen.

Peter Hellenstierna jobbar i Mariannelund men bor i Vimmerby. Han har kallats för SpÀtta sedan lÄgstadiet, men exakt varför gÄr att spekulera kring.

Peter Hellenstierna jobbar i Mariannelund men bor i Vimmerby. Han har kallats för SpÀtta sedan lÄgstadiet, men exakt varför gÄr att spekulera kring.

Foto: Privat/Vidar Ruud/Caisa GyllgÄrde

Vimmerby2023-07-07 19:45

En sorts platt flundra, en ung kvinna eller Peter Hellenstierna? Ordet SpÀtta kan referera till mÄnga saker, men för Hellenstierna har det varit ett smeknamn sedan en ung Älder. Redan i andra eller tredje klass kom det till och sedan dess har det hÀngt med, framförallt inom fotbollen dÀr han varit engagerad i olika föreningar genom Ären.

– Det har varit med ett tag kan man sĂ€ga, sĂ€ger han.

Exakt hur namnet kom till Àr inte helt solklart. Förmodligen hade det att göra med en klasskompis som skaffade akvariefiskar till husdjur.

– Jag har för mig att klasskompisen pekade pĂ„ fiskarna och pratade om att det var namn pĂ„ olika personer i klassen. NĂ„got sĂ„nt var det som lĂ„g bakom tror jag.

undefined
SpÀtta har i mÄnga Är varit engagerad i lokalfotbollen, bÄde som spelare och som trÀnare till ett antal lag.

Som liten hade SpÀtta kompisarna Myggan och Musen nÀra. De spelade alla hockey och fotboll tillsammans, vilket ocksÄ kan vara en bidragande orsak till att namnet satte sig.

– DĂ„ blev det vĂ€l en som flög, en som sprang omkring och en som simmade eller nĂ„t sĂ„nt. Jag vet inte om det hade nĂ„got med elementen att göra.

Det lÄter som att ni var ett helt zoo?

– Ja precis! De bodde dessutom pĂ„ gatorna jĂ€mte nĂ€r vi vĂ€xte upp.

Är du en god simmare?

– Nja det vet jag inte. Jag Ă€r egentligen en badkruka, sĂ„ det stĂ€mmer ju inte.

Även om smeknamnet SpĂ€tta har hĂ€ngt med i alla Ă„r, har det hĂ€nt att missförstĂ„nd skett som lett till att andra varianter uppstĂ„tt. Bakom varianten PlĂ€ttan stĂ„r en fotbollsdomare frĂ„n Hellenstiernas spelarkarriĂ€r.

– Musen och jag spelade mittbackar. DĂ„ kom domaren fram och sa: "Det Ă€r bra PlĂ€ttan". Jag hörde inte vad han sa, men Musen hörde, sĂ„ sen sprang vi och skrattade en hel match. Han hade inte fattat att det var SpĂ€tta jag kallades.

undefined
RödspÀttan kÀnns igen pÄ sina tydliga flÀckar, men det gör nog inte Peter "SpÀtta" Hellenstierna.

Kallas du för SpÀtta Àven utanför idrottsvÀrlden?

– Ja det hĂ€nder absolut. Det har spridit sig sĂ„ pass mycket att det Ă€r ofrĂ„nkomligt.

Har du nÄgonsin lidit av ditt smeknamn?

– Det skulle jag inte sĂ€ga. Det Ă€r ju ganska oförargligt.

Även om det Ă€r SpĂ€tta, eller i undantagsfall PlĂ€ttan, som Peter kallats mest under Ă„ren, har det hĂ€nt att det dykt upp andra smeknamn. Vissa av dem Ă€r vĂ€rre Ă€n andra.

Vilket Àr ditt vÀrsta?

– VĂ€rsta vet jag egentligen inte, men det roligaste Ă€r nog Messias. Det var faktiskt Vimmerby Tidning som hittade pĂ„ det i ett fotbollsreferat nĂ„gon gĂ„ng pĂ„ 90-talet.

"Likt Messias gÄende pÄ vattnet" vill Hellenstierna minnas att vi skrev dÄ. Det verkar alltsÄ som att hans alias Àr fast i vattentemat.

SpÀtta med potatis och remouladsÄs, en klassisk matrÀtt. Förmodligen har den inget alls att göra med Peter Hellenstiernas smeknamn.
SpÀtta med potatis och remouladsÄs, en klassisk matrÀtt. Förmodligen har den inget alls att göra med Peter Hellenstiernas smeknamn.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!