Videohälsningen från pappan nådde Sergej i Vimmerby

Sergej Eremchuk och hans fru Natali hade inte hört av sina föräldrar som bor i Mariupol på flera veckor. Men i tisdags ringde en privatperson till Gjuteribolaget i Vimmerby där de båda jobbar, med en glad nyhet.

Natali och Sergej Eremchuk flyttade till Sverige 2014 i samband med att oroligheter utbröt i Donetsk och Luhansk. I onsdags kom Sergejs bror till Sverige. Nu väntar de på att höra av sina föräldrar som är på flykt från Ukraina.

Natali och Sergej Eremchuk flyttade till Sverige 2014 i samband med att oroligheter utbröt i Donetsk och Luhansk. I onsdags kom Sergejs bror till Sverige. Nu väntar de på att höra av sina föräldrar som är på flykt från Ukraina.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-04-07 18:00

– Första samtalet kom hit och sen fick vi en länk mejlad till oss. Sen har det varit säkert 25-30 samtal hit som sökt Sergej. Det har varit folk hemma hos Sergej och knackat på och ville tala om att pappan efterlyser honom, berättar Jari Levin, kollega till Sergej och Natali på Gjuteribolaget.

Det var en video från ett polskt nyhetsprogram som fick stor spridning i sociala medier. I videon syns Sergej Eremchuks pappa som skickar en hälsning till sin son. 

Hur var det att se videon?

Sergej ger ifrån sig ett ljud som närmast kan beskrivas som en suck av lättnad. Jari Levin fyller i:

– Det var chockerande för dem. Vi satt här tillsammans och såg den.

Sergej och Natali Eremchuk lämnade Ukraina och hemmet i Mariupol 2014 i samband med att det började bli oroligt i området kring Donetsk.

Tillsammans med Natali och deras barn hamnade de i Vimmerby och de båda arbetar sedan fyra år på Gjuteribolaget. 

Under flera veckor har de inte haft någon kontakt med Sergejs mamma och pappa, samt Natalis mamma som befann sig i Mariupol som under lång tid varit omringad av ryska trupper. 

– Alla människor var utan ljus, vatten och värme och mat i fem veckor, säger Natali.

I tisdags fick de till slut se videohälsningen från pappan som delats flitigt i sociala medier under veckan. Senare kom också ett telefonsamtal.

– Jag vet inte från vems telefon han ringde, men han ringde och sa: ”Hej Sergej, jag och mamma och Natalis mamma är okej. Vi ska fly till Rostov i Ryssland”. Han berättade att det var massor av kontroller och att det kan ta lång tid att ta sig över gränsen.

Sedan i tisdags har det varit tyst. De väntar på att återigen höra av föräldrarna och hoppas att de ska ta sig till Sverige så fort som möjligt. 

– Vi har mycket släkt och vänner kvar som bor i Mariupol och vi har inte hört något på flera veckor, säger Natali.

Sergej tror att 80 procent av staden blivit totalt förstörd.

Hur känns det att se er hemstad så förstörd?

– Det är katastrof. Jag och Natali och barnen brukade gå på teatern varje söndag och köpa godis till barnen, men staden är helt förstörd nu.

– Att renovera Mariupol kommer inte gå. Det ser ut som Tjernobyl. All elektricitet och vattensystem är förstört. Att försöka renovera går inte, det är bättre att bygga upp en helt ny stad tio kilometer bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!