Ytterskola svårt drabbad av lärarbristen

Lärarbristen har gjort sig kännbar i Vimmerby. Svårigheten att rekrytera behöriga lärare har drabbat en av ytterkommunens grundskolor. Vimmerby Tidning har pratat med en bekymrad förälder.

I en av Vimmerbys ytterkommunskolor är föräldrar upprörda över hur många obehöriga lärare som rekryterats.

I en av Vimmerbys ytterkommunskolor är föräldrar upprörda över hur många obehöriga lärare som rekryterats.

Foto: Axel Hilleskog

Vimmerby2023-08-23 19:15

– Vi fick ett informationsbrev i mitten av maj om att ansvarig lärare för mitt barn som ska börja fyran, var en som precis skulle ta studenten, 19 år. Då var jag tvungen att läsa det två gånger för jag trodde inte att det kunde stämma. Men så var det, säger en berörd förälder.

Flera föräldrar har varit upprörda över att man inte förlängt rekryteringen.

– Jag har fått veta att det anställts mer obehöriga lärare, och jag har blivit förvånad över att det var klart redan i maj, och att de inte väntade över sommaren. Jag tror det är en besparing på våra barn. En obehörig lärare, 19 år, kan ju inte skolplanen eller har de verktygen. Då reagerade jag starkt, säger föräldern.

Föräldern undrar hur man har tänkt när man har rekryterat.

– Att man tar in en direkt från gymnasiet utan livserfarenhet, och så ska man ha en årskurs i fyran. Man hade haft mer förståelse om det varit en hjälplärare. Men att anställa som ansvarig klasslärare med allt vad det innebär, det köper jag inte, säger föräldern.

Samtidigt vill föräldern understryka var ansvaret ligger.

– Det här ligger absolut inte på läraren, utan det är rektorn som bär yttersta ansvaret för kvaliteten på undervisningen.

Den berörda föräldern har varit i kontakt med rektorn om beslutet.

– Rektorn svarade att klassföreståndaren ska få stöttning. Men de här specialistlärarna, det är ju inte bara den här klassen det gäller. Hur ska de hinna med det arbetet med att fånga upp alla elever? Det ställer jag mig jättefrågande till, säger föräldern.

 

Rektorn på skolan avvisar att anställningen skulle ha med besparingar att göra.

– Den här rekryteringen handlar inte om några besparingar. Jag har haft annons ute en längre tid och ingen behörig har funnits att rekrytera, skriver rektorn i ett mejl.

Anställningen är ingenting rektorn ser som en långsiktig lösning.

– Vi har som ambition att ha full behörighet på våra lärare och vi kommer utlysa tjänsterna igen kommande läsår, skriver rektorn.

Lärare utan legitimation kan inte själva sätta betyg och omdömen, utan måste enligt skolverket göra det i samråd med behöriga pedagoger. Det kan innebära en extra belastning på behöriga lärare.

– Jag har tillsatt extra resurser för att pedagogerna skall avlastas med sådant som kan lämnas till andra, exempelvis rastvakter etc. för att ge obehöriga stöd samt att eleverna skall få en god undervisning, skriver rektorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!