Lista: SÄ stÄr sig din kommun i vaccinligan

Vaccinationstakten i Hultsfred ligger över rikssnittet och Kalmar lÀn med Gotland bÀst i landet. Siffran för Vimmerby kommun Àr dock betydligt lÀgre.

Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare i Region Kalmar, ger en förklaring till att vaccinationstakten skiljer sÄ mycket mellan Hultsfred och Vimmerby.

Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare i Region Kalmar, ger en förklaring till att vaccinationstakten skiljer sÄ mycket mellan Hultsfred och Vimmerby.

Foto: Pressbild/TT

Vimmerby2021-02-06 06:00

Det visar statistik frÄn FolkhÀlsomyndighetens hemsida.

DÀr kan man se hur stor procent av befolkningen över 18 Är som vaccinerats med minst en dos.

I vÄrt spridningomrÄde placerar sig kommunerna sÄ hÀr:

1) VĂ€stervik 5,89 procent.

2) Hultsfred 5,39 procent.

3) Vimmerby 3,81 procent.

Det betyder att alla tre kommunerna ligger över rikssnittet som Àr 3,2 procent. VÀstervik Àven över lÀnssnittet pÄ 5,66 procent.

Med det snittet placerar sig Kalmar lÀn med Gotland i topp i landet, med störst andel vaccinerade. Södermanland ligger pÄ andra plats, 4,86 procent och VÀsternorrland sÀmst, 1,99 procent.

– Men, det Ă€r viktigt att understryka att siffrorna slĂ€par efter. FĂ€rskaste statistiken Ă€r frĂ„n i torsdags i förra veckan, sĂ„ lĂ€get kan ha förĂ€ndrats den senaste tiden utifrĂ„n hur kommunerna fĂ„tt tillgĂ„ng till vaccin, sĂ€ger Rolf Asmundsson, pressekreterare pĂ„ Region Kalmar.

undefined
5,39 procent av befolkningen över 18 Är i Hultsfreds kommun har vaccinerat sig sÄ hÀr lÄngt. För Vimmerby Àr den siffran 3,81 procent.

Vad skulle du sÀga Àr förklaringen till att Kalmar lÀn ligger sÄ högt?

– Att vi fĂ„tt ut det vaccin som kommit till oss, pĂ„ ett bra och effektivt sĂ€tt, sĂ€ger Rolf Asmundsson. NĂ„gon annan tolkning kan jag inte göra. Men allt beror förstĂ„s pĂ„ de leveranser vi fĂ„r till oss. Kapaciteten för att vaccinera Ă€r betydligt större, men vaccin saknas för att nyttja den kapacitet vi har.

Marie Ragnarsson Àr vaccinationssamordnare i Region Kalmar. Hon kommenterar Vimmerbys siffror sÄ hÀr:

– Det finns mĂ„nga olika förklaringar, man kan inte peka ut en enskild del till att det ser ut som det gör. Bland annat pĂ„verkar Ă„ldersstrykturen, hur mĂ„nga som bor pĂ„ sĂ€rskilt boende, kommunernas kapacitet och vaccintillgĂ„ng. 

– En annan svĂ„righet Ă€r att vaccinet kommer i 25-pack, som inte kan brytas. Det Ă€r förklaringen till att vissa kommuner inte fĂ„r nĂ„gra doser alls en viss vecka, tillĂ€gger hon.  

För tillfÀllet anvÀnds vaccin mot covid-19 frÄn tvÄ leverantörer: Pfizer/BioNTech, som ges till brukare, och Moderna, som enbart ges till personal.

Pfizer/BioNTech har gjort om sin fabrik, dĂ€rför har leveransen varit mindre Ă€n utlovat. Det har drabbat hela lĂ€net. 

Hur lÄngt bort Àr det att Region Kalmar fÄr tillgÄng till Àven Astra Zenekas vaccin?

– Det kom ett godkĂ€nnande i början av veckan, sĂ„ tanken Ă€r att det ska börja levereras till Kalmar lĂ€n de nĂ€rmaste veckorna. Det rekommenderas dock inte för personer över 65 Ă„r eftersom det för tillfĂ€llet saknas studier pĂ„ verkningsgraden pĂ„ Ă€ldre mĂ€nniskor, förklarar Rolf Asmundsson. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!