EU krÀver stopp för eldning av trÀdgÄrdsavfall

Enligt NaturvÄrdsverket Àr det frÄn Ärsskiftet i stort sett sluteldat med trÀdgÄrdsavfall. Men i Vimmerby och Hultsfred kan det Àven framöver vara tillÄtet i vissa omrÄden.

Att grilla korv eller motsvarande Àr fortsatt tillÄtet pÄ anordnade grillplatser eller i grillen hemma pÄ tomten.

Att grilla korv eller motsvarande Àr fortsatt tillÄtet pÄ anordnade grillplatser eller i grillen hemma pÄ tomten.

Foto: Anna Persdotter

Vimmerby2024-04-20 05:00

FrÄn första januari i Är gÀller nya, tuffare regler för eldning av trÀdgÄrdsavfall. Enligt NaturvÄrdsverket kan det till och med vara stopp för eldning av majbrasor vid Valborg, en tradition sedan förkristen tid i Sverige, om kommunen inte tillÄter det.

Till trÀdgÄrdsavfall rÀknar NaturvÄrdsverket sÄdant som vÀxtdelar, grÀsklipp och löv som kommer frÄn trÀdgÄrden. Vedartat avfall, som grenar, rÀknas som trÀdgÄrdsavfall men dÀremot inte ved.

Bakgrunden till förbudet Àr nya EU-regler frÄn Ärsskiftet som sÀger att all mat- och bioavfall ska sorteras separat. Indirekt innebÀr det att trÀdgÄrdsavfall ska komposteras pÄ tomten eller köras till en avfallsanlÀggning dÀr det antingen komposteras eller anvÀnds i fjÀrrvÀrmeverk för eldning.

Lagstiftaren vill alltsÄ att bioavfallet kommer till nytta pÄ nÄgot sÀtt.

Reglerna gÀller Àven trÀdgÄrds- eller parkavfall frÄn verksamheter. DÀremot omfattas inte lant- eller skogsbrukare som eldar biologiskt avfall som ris och grenar frÄn driften, till exempel efter rensning av dikesren.

I Vimmerby och Hultsfred hanteras frÄgor kring eldning av trÀdgÄrdsavfall av miljö- och byggnadsförvaltningen Hultsfred-Vimmerby. Miljöchef Àr Emelie Ahlstrand.

– VĂ„r tolkning Ă€r att de befintliga kommunala föreskrifterna för mĂ€nniskors hĂ€lsa och miljön fortsatt tillĂ„ter ValborgsmĂ€ssoeldar, som arrangeras i enlighet med föreskrifterna, och med andra regler som till exempel ordningslagen. Det Ă€r alltsĂ„ ingen skillnad mot tidigare, berĂ€ttar hon.

Hultsfred och Vimmerby ser med andra ord generöst pÄ reglerna nÀr det gÀller majbrasor.

– Hos oss har vi gjort tolkningen att det generellt inte behövs dispens.

NÀr det gÀller eldning av trÀdgÄrdsavfall Àr det sedan tidigare inte tillÄtet i varken Vimmerby eller Hultsfred i detaljplanelagda omrÄden eller andra omrÄden markerade i föreskrifterna.

– Eldning av ris i trĂ€dgĂ„rdar Ă€r, sĂ„ lĂ€nge det görs i enlighet med befintliga föreskrifter, okej, sĂ€ger Emelie Ahlstrand.

Att grilla korv eller liknande med ved eller kol Àr fortsatt tillÄtet och krÀver inget tillstÄnd eller anmÀlan eftersom det anses som nyttoeldning.

Om man eldar riset och samtidigt grillar korv, Àr det tillÄtet?

– Jag vĂ„gar inte uttala mig om det men rent teoretiskt skulle det kunna vara tillĂ„tet, sĂ€ger Emelie Ahlstrand.

Eldning trÀdgÄrdsavfall

Samma regler gÀller för Vimmerby som Hultsfred.

Eldning Àr endast tillÄten under dygnets ljusa timmar. Generellt eldningsförbud gÀller 1 maj till 30 september. BegrÀnsningen gÀller ej för ved- eller koleldning som sker för grillning eller motsvarande.

Eldning Àr inte tillÄten i detaljplanelagt omrÄde eller omrÄde utmÀrkt pÄ karta i föreskrifterna. I andra omrÄden fÄr endast torrt trÀdgÄrdsavfall, som inte kan utnyttjas för kompostering, eldas.

ValborgsmÀssoeldar Àr tillÄtna om de arrangeras i enlighet med föreskrifterna och med andra regler som till exempel ordningslagen.

Det gÄr att fÄ dispens för majbrasa i omrÄden dÀr eldning enligt föreskrifterna inte Àr tillÄten. TillstÄnd för majbrasa kan Àven enligt miljöchefen krÀvas om det görs i samband med vissa tillstÀllningar som anges i 2 kapitlet §3 i ordningslagen och berör tÀvlingar, uppvisningar, marknader och liknande.

RÀddningstjÀnsten bör informeras inför varje eldning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!