HÀr hÀrjar buskörningen trots anmÀlningar

"Det har passerat alla grÀnser för vad som Àr rimligt", sÀger en av de som vi har pratat med angÄende den olovliga körningen pÄ bland annat ishallens parkering.

Parkeringen vid ishallen och Vimarskolan fortsÀtter vara en mittpunkt för buskörningen i Vimmerby. Detta trots ett förbud som gör körning dÀr mellan 23.00-05.00 olaglig.

Parkeringen vid ishallen och Vimarskolan fortsÀtter vara en mittpunkt för buskörningen i Vimmerby. Detta trots ett förbud som gör körning dÀr mellan 23.00-05.00 olaglig.

Foto: Johanna RotebÀck

Vimmerby2021-05-15 07:00

Nyligen skrev vi en artikel om att antalet A-traktorer ökar bĂ„de nationellt och lokalt. Artikeln fick flera personer att höra av sig till Vimmerby Tidning dĂ„ ökningen mĂ€rks av pĂ„ flera sĂ€tt ute i samhĂ€llet. Personerna i artikeln har valt att vara anonyma dĂ„ de upplever att det finns risk för hot, trakasserier och förstörelse om man exponeras i media.  

– Det har alltid körts hĂ€r, det har alltid förekommit bilar och mopeder pĂ„ parkeringen men det har passerat alla grĂ€nser. Och det Ă€r inte bara A-traktorer utan det Ă€r mopeder, mopedbilar, vanliga bilar och riktigt dyra bilar, sĂ€ger en person om parkeringen vid ishallen. 

– Gasmacken, Ă„tervinningen och ÄlĂ„kragatan, dĂ€r har de race. 

– Även förskolorna uppe vid ishallen har fĂ„tt sĂ€tta upp bommar för att bli av med problemet dĂ€r. Personalen fĂ„r lĂ€gga massa tid pĂ„ att öppna och stĂ€nga men vad ska de göra dĂ„, det gĂ„r inte. 

– Ja, och sĂ„ har vi Borghaga dĂ€r de ocksĂ„ kör. Hur har de gamla det nĂ€r de ska sova? Hur mĂ„r de nĂ€r de kör som vĂ€rst pĂ„ natten?  

undefined
Tidigare i Är berÀttade Björn Johansson pÄ Tempo om problemet med buskörning pÄ parkeringen utanför affÀren.

I slutet av december kom ett beslut frĂ„n kommunen om att tillfĂ€lligt stĂ€nga av parkeringen vid ishallen mellan klockan 23.00 och 05.00 och i mitten av januari kom skyltarna om förbudet upp.  

– Det vi fĂ„tt höra med den hĂ€r skylten Ă€r att det var en förutsĂ€ttning för att polisen skulle kunna bli mer synlig och kunna lagföra – det kan vi tyvĂ€rr inte se har hĂ€nt. Snarare tvĂ€rtom, det hĂ€r eskalerar vecka för vecka.  

Enligt boende i omrĂ„det Ă€r det enkelt rĂ€knat hur mĂ„nga gĂ„nger polisen synligt varit pĂ„ plats, detta trots flera anmĂ€lningar. 

– Sista gĂ„ngen jag ringde för nĂ„gra veckor sedan, det var en sĂ„n dĂ€r hysterisk kvĂ€ll, 23:45 och paniken börjar komma för att man inte kan sova. DĂ„ fick jag förklara jĂ€ttemycket för den hĂ€r polisen vad jag ser och hon skulle skicka ett par patruller. Och det vill man ju se sĂ„ dĂ„ fortsatte att titta pĂ„ det hĂ€r spektaklet nĂ„gon timme och sĂ„ började jag rĂ€kna hur mĂ„nga bilar som körde in och ut pĂ„ parkeringen – nĂ„gonstans runt 70 bilar. Visst det kan vara samma bilar flera gĂ„nger men 70 gĂ„nger som de Ă„ker ut och in. 

In pĂ„ en parkering dĂ€r man inte fĂ„r vara vid den tiden? 

– Ja precis, och de kör ju inte lugnt utan det Ă€r skrikande dĂ€ck, smĂ€llande avgasrör och hög musik som fĂ„r hjĂ€rtat att rusa. Fint att ha ett bilintresse och fint att tycka om att spela hög musik men det finns ett var och nĂ€r.  

Har ni pratat med polisen om det hĂ€r? 

– Ja, och dĂ„ pratade man spikmattor och det tyckte kommunpolisen var helt okej för de kan inte göra nĂ„got. Det blir ju sĂ„ provocerande nĂ€r han sĂ€ger i er artikel att de "delvis sköter sig". Är det sĂ„ att ledningscentralen i Malmö pratar med kommunpolisen i Vimmerby och han sĂ€ger att "nej men de sköter sig", ja dĂ„ kanske man inte skickar "ett par patruller". 

undefined
Vid upprepade tillfÀllen har boende vid ishallsparkeringen i Vimmerby varit i kontakt med polisen.

I höstas var ordförande för Brottsförebyggande rĂ„det Marie Nicholson (M) och folkhĂ€lsosamordnare Anders Degerman ute pĂ„ parkeringen vid ishallen för att fĂ„ en uppfattning av situationen. Ett agerande som ifrĂ„gasĂ€tts av de boende. 

– Marie Nicholson var hĂ€r en kvĂ€ll, sĂ„ nu vet hon precis hur det Ă€r för oss som bor hĂ€r. I vintras efter att skyltarna kommit upp dĂ„ fick vi lappar i brevlĂ„dorna om en enkĂ€t vi skulle svara pĂ„ om det blivit bĂ€ttre. Det stod att de sökt mig men ingen öppnat. DĂ„ kokade det i mig, för jag var hemma och sĂ„g en gestalt sicksacka fram och stoppa saker i brevlĂ„dan. Det var undertecknat av Marie och Anders och hon skyllde pĂ„ pandemin – att folk tyckte de kom för nĂ€ra men jag hade verkligen uppskattat om hon knackat pĂ„ hos mig. 

NĂ„got som de Vimmerby Tidning pratat med efterfrĂ„gar ocksÄ ett ökat förĂ€ldraansvar.   

– Hela pĂ„skveckan höll de pĂ„ till 03.30 pĂ„ nĂ€tterna. Vi sov inget. Var Ă€r förĂ€ldrarnas ansvar? En 15-16-Ă„ring ska inte vara ute sĂ„ sent pĂ„ nĂ€tterna, det hade iallafall inte vĂ„ra barn fĂ„tt.  

– Sannolikt Ă€r mĂ„nga av dem sponsorer till de hĂ€r bilarna och jag tror att vĂ€ldigt mĂ„nga Ă€ndĂ„ tycker det Ă€r okej. Att det Ă€r synd om dem i pandemin och att de har inget annat.  

Körandet under kvĂ€llar och nĂ€tter har ocksĂ„ skapat en stress hos de som bor i omrĂ„den dĂ€r det körs som mest. 

– Nu Ă€r det snart helg sĂ„ dĂ„ vet man att det drar igĂ„ng igen, det Ă€r stress. Jag har fĂ„tt sömnproblem och vi har varit tvungna att byta sovrum för att komma ifrĂ„n lite mer.   

– Det har passerat alla grĂ€nser för vad som Ă€r rimligt.  

– Vi kĂ€nner att det rĂ€cker nu.

undefined
En boende vid parkeringen vid ishallen i Vimmerby har loggat aktiviteten dÀr under en helg dÄ hen kÀnde att mÄttet var rÄgat.
undefined
"Det var en kvÀll dÄ man rÄkade slÀcka lamporna, jag minns inte om det var earth hour eller inte, men dÄ var det helt tomt hÀr. För ingen vill vÀl stÄ pÄ en slÀckt parkering", sÀger en boende i omrÄdet vid ishallen.
Antalet A-traktorer har ökat, bÄde nationellt och lokalt.
Antalet A-traktorer har ökat, bÄde nationellt och lokalt.
VĂ„r rapportering

2021

4/5 Barn pÄkört av A-traktor

26/2 Problemen flyttar till Tempos parkering

28/1 Mor och dotter pÄkörda av en A-traktor

29/12 Beslut att stÀnga ishallens och gymnasiets parkering

2020

15/12 Dollarstore stÀnger sin parkering

15/11 Krock pÄ ishallens parkering

25/10 TvÄ fall av misshandel i samband med biltrÀff

24/10 Anders Degerman och Marie Nicholson (M) pratar med ungdomar

22/10 Olovlig körning pÄ Ceos

27/8 GranngÄrden stÀnger parkering.

8/7 Bil hos bilfirma pÄkörd

12/6 Polisen gör hembesök hos busÄkarna

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!