Uppskjuten vÄrd en utmaning efter pandemin

MÄlet Àr att kunna bedriva vanlig vÄrd parallellt med framtida pandemivÄrd. Icke akuta vÄrdinsatser ska inte behöva skjutas upp. Det anser ledande regionpolitiker, som nu drar lÀrdomar av den pÄgÄende pandemin.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) och Johanna Wyckman (L), regionrÄd med ansvar för hÀlso- och sjukvÄrd.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) och Johanna Wyckman (L), regionrÄd med ansvar för hÀlso- och sjukvÄrd.

Foto: Region Kalmar lÀn

VĂ€stervik2021-05-25 07:19

Under den pÄgÄende pandemin har icke akut vÄrd fÄtt skjutas pÄ framtiden. Men nu börjar smittspridningen klinga av.

– Nu ska vi steg för steg beta av den uppskjutna vĂ„rden, sĂ€ger Christer Jonsson (C), regionrĂ„d med ansvar för hĂ€lso- och sjukvĂ„rd, under LĂ€nsunionen Region Kalmars presskonferens pĂ„ mĂ„ndagen.

Christer Jonsson menar att det Àr möjligt att regionen behöver ta hjÀlp av privata vÄrdgivare för att lyckas med att minska vÄrdköerna. Det kan ocksÄ hÀnda att regionens personal behöver arbeta pÄ ett annat sÀtt i framtiden.

undefined
Christer Jonsson Àr regionrÄd med ansvar för hÀlso- och sjukvÄrd i Region Kalmar lÀn.

LĂ€nsunionen – regionens politiska majoritet – har Ă€ven gett regiondirektör Ingeborg Eriksson i uppgift att analysera erfarenheterna frĂ„n pandemin.

– Vi behöver lĂ€ra oss av den hĂ€r tiden och se var vi behöver stĂ€rka beredskapen framöver, sĂ€ger Christer Jonsson.

Det kan handla om insatser som rör sÄvÀl lokaler som personal, menar han.

undefined
MÄnga vÄrdinsatser har skjutits upp under pandemin, Àven pÄ VÀsterviks sjukhus.

– Pandemin har ocksĂ„ gett oss en skjuts in i digitaliseringen och nu behöver vi ocksĂ„ se hur vi kan utveckla och behĂ„lla det digitala pĂ„ ett bra sĂ€tt, Ă€ven för vĂ„ra patienter. Vi behöver bygga vidare pĂ„ det positiva som pandemin fört med sig, sĂ€ger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

LÀnets sjukhus har dessutom utökat sitt samarbete under pandemin.

– Det Ă€r positivt och det Ă€r nĂ„got som ska fortsĂ€tta och förstĂ€rkas, sĂ€ger regionrĂ„det Johanna Wyckman (L).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!