Rymdinternet hjälper Ukraina mot rysk censur

Ryska försök att tysta internet i Ukraina får mothugg av en av världens rikaste män. Teslachefen Elon Musk säger att hans företag Space X nu skickar miniparaboler till det krigsdrabbade landet.

Starlink-satelliter över Ungern. Satelliterna kan anas som svaga ljusspår på himlen på detta foto med lång exponeringstid. Arkivbild.

Starlink-satelliter över Ungern. Satelliterna kan anas som svaga ljusspår på himlen på detta foto med lång exponeringstid. Arkivbild.

Foto: Peter Komka/MTI/AP/TT

Ukraina2022-02-28 09:04

Musk fick häromdagen ett nödrop från Ukrainas digitaliseringsminister Mychailo Fedorov på Twitter. "Medan ni försöker kolonisera Mars försöker Ryssland ockupera Ukraina", skrev ministern, och vädjade om Starlink-terminaler.

Starlink är ett globalt bredbandssystem som Space X bygger upp. Nätet består av tusentals små satelliter, och för att få täckning behöver användaren på marken en terminal, alltså en liten platt satellitantenn.

"Starlink är nu aktivt över Ukraina", svarar Musk på Fedorovs utspel. "Fler terminaler är på väg".

Företaget placerar ut sina satelliter i formationer, men än så länge är de inte tillräckligt många för att täcka hela jordytan. I exempelvis Sverige finns bara täckning i de södra delarna.

Tjänsten är också ganska dyr, användare i västvärlden behöver ofta betala runt 1 000 kronor i månaden för ett abonnemang. Det framgår inte om Space X vill ha betalt för terminalerna och uppkopplingen i Ukraina. Men när önationen Tonga nyligen skickade ett liknande nödrop erbjöd Musks rymdbolag åtminstone till en början sina tjänster gratis. Tongas internet förstördes av ett vulkanutbrott, och Space X skickade då både personal och materiel för att få fart på täckningen.

Enligt internationella medier har Ryssland aktivt försökt slå ut internet i Ukraina. Men Starlink uppges vara svårare att störa än markbaserade system.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!