WHO: Ett dygn innan katastrof drabbar Gaza

Gränsövergången mellan Gaza och Egypten är fortsatt stängd trots förhoppningar om att öppna den för nödhjälp. Världshälsoorganisationen säger att bristvaror måste nå utsatta inom det närmaste dygnet för att undvika en "verklig katastrof".

Palestinier väntar på måndagen vid Gazas stängda gräns till Egypten.

Palestinier väntar på måndagen vid Gazas stängda gräns till Egypten.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-10-16 01:40

Uppgifterna om ett öppnande av gränsövergången mellan Gazaremsan och grannlandet Egypten var motstridiga under måndagen. Flera nyhetsbyråer på plats vid gränsövergången rapporterade om en stängd gräns och många Gazabor väntade invid gränsposteringen Rafah.

Israel förnekade också uppgifter om en lokal och tillfällig vapenvila i södra Gaza. Även Hamas motsäger sig ett eld upphör, och har uppmanat boende att stanna i sina hem.

På andra sidan gränsen, på den egyptiska sidan, stod hjälporganisationer redo med förnödenheter, medicin och vatten.

Attacker från Gaza fortsatte

Gazaremsan har effektivt isolerats efter terrorrörelsen Hamas angrepp på civila i Israel. Även Egypten har helt stängt gränsen till Gaza.

Attacker från Gaza fortsatte samtidigt på måndagen genom granatbeskjutning med Jerusalem om mål, enligt AFP.

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att Gaza håller på att störta ned "i en avgrund" om rådande förhållanden förblir. Världshälsoorganisationen WHO varnade på måndagseftermiddagen att det bara återstår "24 timmar av vatten, elektricitet och bränsle" i Gaza innan en "verklig katastrof" inträffar.

Diplomatisk skytteltrafik fortsatte på måndagen. USA:s utrikesminister Antony Blinken var tillbaka i Israel efter besök i många av grannländerna. USA ser ut att ha spela en avgörande roll för krigets utveckling efter de militanta islamisterna Hamas överraskande angrepp i lördags för en vecka sedan.

I Washington DC florerar rykten om att president Joe Biden planerar att resa till Mellanöstern

FN:s säkerhetsråd ser dock ut att vara lamslaget, där den permanenta medlemmen Ryssland har lämnat in ett alternativt resolutionsförslag som inte fördömer Hamas attack. USA har velat se ett internationellt fördömande av angreppen som lett till kriget.

På marken fortsätter lidandet för de civila i Gaza som ombetts fly norra delen av remsan inför en väntad israelisk markoffensiv. Förhoppningar om att nödsändningar skulle nå Gaza väcktes efter utrikesminister Blinkens möte med Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

Men på marken hände ingenting.

Ökat antal i gisslan

Israels första krav på Hamas är att de gisslan som togs i samband med förra helgens attacker släpps fria. På måndagen meddelade den israeliska militären att det är åtminstone 199 personer som hålls, fler än tidigare beräknade 155.

Under tiden är många av de omkring 1,1 miljoner människor som uppmanats lämna norra Gaza på intern flykt. En del söker skydd i gatumiljö och andra i FN:s skolbyggnader. Mycket av Hamas militära infrastruktur har dolts i stadsmiljö.

Den palestinske journalisten Hassan Esdodi i Gaza sade till TT på telefon på söndagen att problemen är svåra att överskåda:

– Hur ska de överleva där när det inte finns mat, vatten eller någonstans att bo? Det kommer att bli svält och den humanitära krisen i södra Gaza kommer att tiofaldigas.

Samtidigt varnar sjukhus om att många patienter inte kan förflyttas.

Fler än 1 400 personer, varav merparten civila, har dödats i Hamas anfall mot Israel. Fler än 2 750 personer har dödats i Israels anfall mot Gazaremsan, enligt den palestinska vårdmyndigheten där. Den rapporterar närmare 10 000 skadade.

Israels gränsbarriär längs gränsen mot Gazaremsan.
Israels gränsbarriär längs gränsen mot Gazaremsan.
Bakgrund: Förklarat krig

Lördagen den 7 oktober gick den palestinska islamistgruppen Hamas överraskande till anfall mot Israel. Omkring 2 500 väpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten oväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Fler än 150 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Allra minst 2 750 människor rapporteras ha blivit dödade, även där den absoluta merparten civila, i de israeliska anfallen.


Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!