Andersson till extrainkallat EU-toppmöte

Statsminister Magdalena Andersson och de övriga EU-ledarna kallas till ett extrainsatt krismöte om Rysslands "aggressiva handlingar" mot Ukraina. Ledarna möts i Bryssel sent torsdag kväll. EU:s rådsordförande Charles Michel kallade till mötet sent på onsdagseftermiddagen.

Statsminister Magdalena Andersson.

Statsminister Magdalena Andersson.

Foto: Paul Wennerholm/TT

EU2022-02-23 16:33

"Det är viktigt att vi fortsätter att stå enade och bestämda och gemensamt fastställer vår gemensamma syn och handlingar", skriver han på Twitter och fortsätter:

"Därför bjuder jag in er för ett extrainsatt möte på torsdag, som sker fysiskt och inleds klockan 20.00".

Magdalena Andersson framhåller, i en skriftlig kommentar till TT, att EU kraftfullt har fördömt Rysslands agerande och snabbt har enats om gemensamma sanktioner mot landet och de icke regeringskontrollerade delarna av regionerna Donetsk och Luhansk.

"Fortsätta att stödja"

Hon kommer att närvara vid mötet.

"Där kommer vi att diskutera den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen och hur vi gemensamt kan fortsätta att stödja Ukraina."

I sin inbjudan till ledarna skriver Charles Michel att "användningen av våld och utpressning har inte någon plats i det 21:a århundradet".

Michel vill att mötet ska diskutera den senaste utvecklingen, hur Ryssland ska bemötas och hållas ansvarigt för sina handlingar samt hur EU kan stödja Ukraina och dess befolkning.

"Ge garanti om medlemskap"

Polen och Sloveniens premiärministrar, Mateusz Morawiecki och Janez Jansa, skriver i ett gemensamt öppet brev till EU:s övriga ledare att Ukraina bör ges hopp och motivation – och ett välkomnande in i EU.

"Med klart definierade steg, tidslinjer och en garanti om medlemskap till år 2030 förutsatt att de nödvändiga villkoren uppfylls", skriver de och uppmanar de andra ledarna att ge Ukraina kandidatstatus så fort landet skickat in en medlemsansökan.

"Det är dags för snabba och modiga beslut. Kampen om Europa pågår. Lärdomen av de två senaste årtiondena är att om EU inte utvidgas gör någon annan det. Nu betalar vi priset för detta", skriver Jansa och Morawiecki, som även vill se en liknande plan för Georgien och Moldavien.

Handeln stoppad

EU:s medlemsländer enades på tisdagen om sanktioner riktade mot ryska beslutsfattare, handel och banker efter Moskvas erkännande av utbrytarområdena i östra Ukraina.

Personliga sanktioner riktas bland annat mot hela raden av ledamöter i det ryska parlamentet – med 351 medlemmar – som röstat för erkännandet av utbrytarområdena.

EU stoppar även handeln med de berörda områdena.

Listan över personer som anses ha underminerat Ukrainas suveränitet utökas dessutom med 27 nya namn på personer, organisationer eller företag.

President Vladimir Putin själv står inte med på listan, däremot bland andra hans stabschef Anton Vaino och chefredaktören för den statliga nyhetskanalen RT, Margarita Simonjan. Det uppger nyhetsbyrån AP, som sett listan.

Utöver sanktionerna har Tyskland fryst arbetet med att ge tillstånd till den nybyggda och omdiskuterade gasledningen Nordstream 2.

EU:s rådsordförande Charles Michel. Bild från tidigare i februari.
EU:s rådsordförande Charles Michel. Bild från tidigare i februari.
Fakta: EU-sanktioner mot Ryssland

EU har sedan 2014 infört en rad olika sanktioner mot personer, organisationer och verksamheter i Ryssland och rysskontrollerade områden av Ukraina.

De nya sanktionerna innebär att visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU just nu gäller för sammanlagt 555 personer och 52 företag eller organisationer. Det gäller exempelvis talmännen i det ryska parlamentets över- och underhus, tv-programledaren Dmitrij Kiseljov och en lång rad ryska nuvarande eller tidigare ministrar.

Nya på listan är samtliga ledamöter i det ryska parlamentet som röstat för erkännandet av utbrytarområdena samt, enligt nyhetsbyrån AP, bland andra Putins stabschef Anton Vaino och chefredaktören för den statliga nyhetskanalen RT, Margarita Simonjan.

Ekonomiska restriktioner i form av låneförbud i EU gäller även mot ett mindre antal statskontrollerade ryska storföretag. Dessutom finns särskilda handels- och turistrestriktioner gentemot den olagligt annekterade Krim-halvön och de delar av rebellområdena Luhansk och Donetsk som inte kontrolleras av Ukraina.

Ryska myndighetsföreträdare, andra ryska medborgare och organisationer finns även med på andra sanktionslistor i EU, bland annat över globala människorättsövergrepp, brott mot FN-sanktioner kring krigen i Libyen och Syrien, och förbudet av användning av kemiska vapen. Här ingår exempelvis chefen för säkerhetstjänsten FSB och personer kopplade till legosoldatsföretaget Wagner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!