Beskedet: Gymnasieskolorna stÀngs

Regeringen stÀnger landets gymnasieskolor fram till jul. I stÀllet ska undervisningen ske pÄ distans. Det beskedet ger statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström pÄ en presskonferens.

Utbildningsminister Anna Ekström.

Utbildningsminister Anna Ekström.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige2020-12-03 13:39

– Det hĂ€r Ă€r för att skapa en bromsande effekt pĂ„ smittspridningen, sĂ€ger Stefan Löfven.

– Jag litar pĂ„ att ni landets gymnasieelever Ă€r kloka, och förstĂ„r att det inte Ă€r nĂ„got förlĂ€ngt jullov. Det Ă€r inte fritt fram för fester med kompisar, ni gĂ„r fortfarande i skolan och ska plugga. Jag vill uppmana alla förĂ€ldrar att prata med era barn om hur viktigt det Ă€r att följa rekommendationerna, sĂ€ger Löfven.

Beslutet innebÀr att gymnasieskolor ska stÀngas och att undervisningen ska ske pÄ distans frÄn och med 7 december fram till den 6 januari.

Inte lÀtt

– Det hĂ€r innebĂ€r att landets gymnasielĂ€rare och gymnasierektorer och gymnasieelever kommer att behöva stĂ€lla om sin undervisning, sĂ€ger Löfven.

– Jag Ă€r fullt medveten om att det inte Ă€r lĂ€tt, men som lĂ€get Ă€r sĂ„ Ă€r det behövligt, sĂ€ger han vidare.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) hoppas att undervisningen kan ÄtergÄ till det normala till vÄren.

– Jag förstĂ„r om det kĂ€nns tufft att göra ytterligare en förĂ€ndring snabbt, sĂ€ger hon.

Minska smittspridningen

– Det hĂ€r bör kunna minska smittspridningen sĂ„ att ni kan Ă„tergĂ„ till nĂ€rundervisning nĂ€r vĂ„rterminen börjar igen.

– Vi som samhĂ€lle kommer behöva hantera att dagens elever inte har samma förutsĂ€ttningar som vanligt, sĂ€ger Anna Ekström.

– Nu fĂ„r vi hantera det sĂ„ gott det gĂ„r. Fokus behöver framför allt ligga pĂ„ undervisningen och de elever som gĂ„r i Ă„rskurs tre i gymnasieskolan, sĂ€ger hon vidare.

Enligt Johan Carlson, FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör, Àr dessa ÄtgÀrder nödvÀndiga.

– Syftet Ă€r att minska trĂ€ngseln i samhĂ€llet, exempelvis i kollektivtrafiken. Men vi ser ocksĂ„ en stor smittspridning i den hĂ€r Ă„ldersgruppen, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!