Siffrorna visar – tydlig ökning av positiva provsvar

Antalet östgötar som testar positivt för covid-19 ökar. Mellan vecka sex och vecka Ätta ökade antalet konstaterat smittade i lÀnet med tolv procent och trenden verkar fortsÀtta Àven denna vecka.

"Den brittiska virusvarianten Ă€r vĂ€l etablerad i hela landet och den finns i Östergötland. Vi misstĂ€nker att den sprider sig lĂ€ttare Ă€n den ursprungliga varianten", sĂ€ger Britt Åkerlind, smittskyddslĂ€kare.

"Den brittiska virusvarianten Ă€r vĂ€l etablerad i hela landet och den finns i Östergötland. Vi misstĂ€nker att den sprider sig lĂ€ttare Ă€n den ursprungliga varianten", sĂ€ger Britt Åkerlind, smittskyddslĂ€kare.

Foto: Frida Glenning Ströberg, Julia Djerf

Östergötland2021-03-03 15:30

PĂ„ tisdagen varnade smittskyddslĂ€kare Britt Åkerlind att Östergötland kan drabbas av en tredje smittspridningsvĂ„g. FrĂ„gan Ă€r om inte den tredje vĂ„gen redan Ă€r hĂ€r. 

Enligt statistik frĂ„n Region Östergötland testade 810 personer i lĂ€net positivt för covid-19 under vecka sex. Under förra veckan, vecka Ă„tta, testade 908 personer positivt för den samhĂ€llsfarliga sjukdomen, vilket motsvarar en ökning av antalet smittade med cirka tolv procent pĂ„ tvĂ„ veckor. 

I Stockholm har den procentuella ökningen av antalet smittade varit Ă€nnu större och dĂ€r slog regionledningen pĂ„ onsdagen fast att det Ă€r frĂ„ga om en tredje vĂ„g, som innebĂ€r att Ă€ven antalet smittade som Ă€r i behov av sjukhusvĂ„rd ökar. 

Trenden i Östergötland, som under hela pandemin har legat steget efter Stockholm i utvecklingen, ser ut att hĂ„lla i sig. Hittills under denna vecka, frĂ„n mĂ„ndag till och med onsdag, har 638 östgötar fĂ„tt besked om att de har smittats. 

SmittskyddslĂ€kare Britt Åkerlind anser dock inte att det gĂ„r att sĂ€ga att Östergötland nu befinner sig i en tredje vĂ„g. 

– Jag tycker inte att vi kan sĂ€ga det riktigt, Ă€ven om det inte Ă€r sjĂ€lvklart hur man ska definiera vad som Ă€r en ny vĂ„g. Vi ser Ă€nnu ingen pĂ„taglig ökning av antalet inneliggande patienter. 

Faktum Ă€r att antalet smittade personer som Ă€r i behov av sjukhusvĂ„rd i lĂ€net minskade frĂ„n 66 pĂ„ tisdagen till 64 pĂ„ onsdagen. Samtidigt ökade dock antalet smittade intensivvĂ„rdspatienter frĂ„n 12 pĂ„ tisdagen till 14 pĂ„ onsdagen. 

– Vi befinner oss fortfarande i en platĂ„fas, sĂ€ger smittskyddslĂ€karen. 

PĂ„ Universitetssjukhuset vĂ„rdades pĂ„ onsdagen 39 covid-19-patienter, varav tio pĂ„ iva. PĂ„ Vrinnevisjukhuset vĂ„rdades 23 smittade personer, varav fyra pĂ„ intensivvĂ„rdsavdelningen. PĂ„ lasarettet i Motala vĂ„rdades tvĂ„ covid-19-patienter. 

Varje dag lĂ„ter mellan 750 och 1 200 östgötar testa sig för covid-19. Andelen som fĂ„r ett positivt provsvar har under de senaste veckorna legat pĂ„ mellan tio och tolv procent. 

–PĂ„ tisdagen var vi uppe pĂ„ 14 procent och i dag (lĂ€s pĂ„ onsdagen) lĂ„g andelen som testade positivt pĂ„ 13,5 procent, sĂ€ger Britt Åkerlind. 

Den brittiska virusvarianten fortsĂ€tter att sprida sig i landet. Enligt Britt Åkerlind finns det uppgifter som tyder pĂ„ att 17 procent av dem som testar positivt i lĂ€net har den brittiska mutationen. 

– Men det Ă€r bara ett urval av alla positiva provsvar som analyseras, sĂ„ uppgiften Ă€r osĂ€ker. Men den brittiska virusvarianten Ă€r vĂ€l etablerad i hela landet och den finns i Östergötland. Vi misstĂ€nker att den sprider sig lĂ€ttare Ă€n den ursprungliga varianten. 

Britt Åkerlind sĂ€ger sig ha förstĂ„else för att mĂ„nga östgötar börjar tröttna pĂ„ att följa de allmĂ€nna rekommendationerna som sĂ„ pĂ„tagligt pĂ„verkar det sociala livet. 

– Men det Ă€r viktigt att fortsĂ€tta att hĂ„lla i. Vi ser att vaccinerna har effekt dĂ„ det inte Ă€r lika mĂ„nga som tillhör de sköraste grupperna som insjuknar. 

Smittade i kommunerna

Linköping: 9 233

Norrköping: 6 591

Motala: 2 475

Mjölby: 1 465

FinspÄng: 707

Söderköping: 480

Åtvidaberg: 384

Vadstena: 357

Kinda: 266

Valdemarsvik: 209

Ödeshög: 188

Boxholm: 187

Ydre: 75

KĂ€lla: Region Östergötland

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!