Forskaren: "Som politiker måste man vara en förebild"

Turerna kring Lars Karlsson (L) kan straffa Kindaliberalerna vid nästa val - och är inte bra för det politiska systemet i sin helhet. Det konstaterar kommunforskaren Erik Wångmar.

Det råder inget bra politiskt läge i Kinda. Det konstaterar Erik Wångmar, kommunforskare, statsvetare och docent vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Det råder inget bra politiskt läge i Kinda. Det konstaterar Erik Wångmar, kommunforskare, statsvetare och docent vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Foto: Dennis Petersson/Pressbild

Kisa2021-01-08 10:00

– Om det politiska systemet är i gungning och medborgarna börjar att tappa förtroendet ligger det närmare tillhands att de vänder sig till partier som uppfattas stå för något annat - mot det traditionella etablissemanget. Där är Sverigedemokraterna (SD) de främsta företrädarna, förklarar docenten vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Politiker har bytt parti, den styrande koalitionen har havererat och ett nytt minoritetsstyre vill ta över makten. Dessutom har felaktiga politikerarvoden betalats ut och det har visat sig att en av Kindas toppolitiker har stora skulder hos Kronofogden. "Inget bra politiskt läge", säger Wångmar om den pågående mandatperioden i Kinda.

– Politikerförtroendet har inte påverkats i en positiv riktning. Just det här med att ta ut för mycket arvode uppfattar jag är något som retar väljarna. Att ha skulder är en förtroendestörande sak, fortsätter han.

Varför är det förtroendestörande?

– Som politiker måste man vara en typ av förebild. Om man ska skära i kommunal verksamhet och ta svåra beslut kan ens legitimitet ifrågasättas om man inte klarar av att sköta sin egen privatekonomi.

Är det ett vanligt fenomen inom politiken?

– Jag har inga siffror men det verkar som att det har blivit vanligare.

Hans framtidsspaning i Kinda är följande:

– Det förefaller inte alls otroligt, med tanke på förutsättningarna, att SD men även V och LPo kan gå framåt ytterligare vid valet 2022, avslutar Wångmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!