Milstolpen: Över hälften av Kindaborna har fått dos ett

56 procent av Kindaborna har påbörjat sin vaccinering mot covid-19. 18 procent är nu helt färdiga. "Då känns det som att vi är på rätt väg", säger Rimforsabon Inger Björk.

Inger Björk från Rimforsa är en av alla de Kindabor som fått sin första vaccinspruta. "Det ger en viss trygghet", säger hon.

Inger Björk från Rimforsa är en av alla de Kindabor som fått sin första vaccinspruta. "Det ger en viss trygghet", säger hon.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-05-21 15:43

Det har gått snart fem månader sedan den första Kindabon vaccinerades mot coronaviruset. Sedan dess har Folkhälsomyndigheten och Region Östergötland, undan för undan, erbjudit vaccin för olika åldersgrupper. Under nästa vecka kommer regionen att öppna upp för den fjärde och sista prioriteringsgruppen – där ålder fortsatt prioriteras.

– Jag tycker att vi har kommit en bra bit in i den här vaccinationsinsatsen. Just nu har vi lite brist på vaccin, det beror på den centrala fördelningen, men under vecka 22 kommer vi att få en större tilldelning. Då har vi också möjlighet att släppa en större mängd vaccinationstider på en gång. I dag släpper vi dag för dag, förklarar Susanne Karlsson, enhetschef på vårdcentralen i Kisa.

undefined
Över hälften av alla Kindabor har nu fått sin första vaccindos. Drygt 18 procent är helt färdigvaccinerade. Detta enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Vårdcentralen kommer att fortsätta att vaccinera fram till vecka 26. Därefter, under sommaren, kommer en mobil vaccinationsenhet att anlända till vårdcentralen under en dag i veckan. Deras uppdrag är att vaccinera de Kindabor som ska ha sin andra dos.

– Därför är det bra om man passar på att boka en vaccinationstid under veckorna fram till midsommar, konstaterar Karlsson.

Inger Björk är en av alla de Kindabor som har fått sin första vaccindos. Den 3 juni får hon dos nummer två.

– Det känns såklart skönt att vara vaccinerad, det ger en viss trygghet, men det är ju inte över bara för det, man måste ju fortsätta att följa restriktionerna. Förhoppningsvis kan pandemin vara över snart, konstaterar hon och fortsätter:

– Visst känner man ett visst hopp nu. Sedan är det ju viktigt att alla tar vaccinet också.

undefined
Britt Åkerlind, regionens smittskyddsläkare, bekräftar att smittläget har förbättrats i Kinda den senaste månaden.

Under den senaste månaden har antalet nya bekräftade covid-19 fall i Kinda minskat kontinuerligt – från 41 stycken vecka 15 till 14 stycken vecka 19. Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind kommenterar utvecklingen så här:

– Det ser mycket bättre ut nu, och det är en positiv trend. Just nu är det väldigt få fall som bekräftas i Kinda samtidigt som vaccinationstäckningen är god, säger Åkerlind och fortsätter:

– Vi tror att "personlig lockdown" har haft en effekt, det är många som hajade till och det var nog tillställningar som ställdes in. Även om det ser positivt ut har vi under den här pandemin fått bakslag. Vi ska inte tro att allt är över.

Hur ska Kindaborna tänka?

– Visst kan man börja träffas lite mer, men fortsätt att göra det utomhus. Tänk på att hålla avståndet, svarar Åkerlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!