JÀrnforsenpolitiker: Skolan Àr misskött

JÀrnforsenbon och kommunpolitikern Ronny Olsson (C) anser att JÀrnforsens skola Àr vanskött. "Det som gjorts Àr sÄdant som bidragit till att vi Àr dÀr vi befinner oss i dag" sÀger han.

JÀrnforsenpolitikerna  Niclas Mobelius (KD) och Ronny Olsson (C) har starka invÀndningar mot planerna pÄ att stÀnga skolan i samhÀllet.

JÀrnforsenpolitikerna Niclas Mobelius (KD) och Ronny Olsson (C) har starka invÀndningar mot planerna pÄ att stÀnga skolan i samhÀllet.

Foto: Olof Carlson

JĂ€rnforsen2023-05-12 09:59

Nu krÀver han att barn- och utbildningschefen Martin Snickars redogör varför inget har gjorts för att öka elevantalet pÄ skolan, som minskat stort de senaste Ären.

– Ta till exempel det hĂ€r med hĂ€nvisningsskola, sĂ€ger han, under flyktingkrisen var skolan full av barn och det var nödvĂ€ndigt att hĂ€nvisa barnen till Mörlunda skola och senare till MĂ„lilla. 

Han pekar ocksÄ pÄ att det löpande underhÄllet av skolhuset inte skötts som det borde. Olsson har förstÄelse för att förÀldrar i JÀrnforsen sÀger nej nÀr man ringer nu och frÄgar om de vill byta skola.

Elevantalet har minskat drastiskt pÄ skolan, och barn- och utbildningspolitikerna slog fast att enda lösningen Àr förslaget att stÀnga skolan och hÀnvisa eleverna till MÄlilla.

– SĂ€ger de sakkunniga att undervisningen inte kan bedrivas pĂ„ grund av det lĂ„ga elevantalet pĂ„ skolan, mĂ„ste man vĂ€l tro pĂ„ dem, sĂ€ger Olsson. Jag har inte sjĂ€lv den kunskapen att avgöra det. SĂ„ man fĂ„r vĂ€l lita pĂ„ dem.

Kan du tÀnka dig att acceptera att det inte gÄr att driva skolan med sÄ fÄ elever?

– Som JĂ€rnforsenbo kan jag knappast rösta för en nedlĂ€ggning. Vi mĂ„ste slĂ„ vakt om det vi har.

Men om han lÀgger ner sin röst i fullmÀktige eller avstÄr frÄn att rösta har han inte bestÀmt Ànnu.

Även hans före detta partibroder, Niclas Mobelius (Numera KD) frĂ„n JĂ€rnforsen Ă€r minst sagt uppbragt över barn- och utbildningsnĂ€mndens nedlĂ€ggningsförslag.

– Jag har inte fĂ„tt nĂ„gon som helst information om planerna, sĂ€ger han. Och dĂ„ sitter jag Ă€ndĂ„ som ordinarie ledamot i nĂ€mnden.

– NedlĂ€ggning Ă€r en större frĂ„ga Ă€n bara skolan. Jag ser det som en frĂ„ga om hela kommunens trovĂ€rdighet. Jag blir bĂ„de frustrerad och ledsen Ă„ kommunens vĂ€gnar om nedlĂ€ggningen blir verklighet. Det skulle vara ett enormt svek, sĂ€ger Mobelius.

Han pekar pÄ att det Àr mycket pÄ gÄng i JÀrnforsen just nu, att inflyttningen av barnfamiljer kommit igÄng. Men med nedlÀggningsförslaget Àr han orolig för att den positiva trenden kommer av sig.

– Det finns en framtidstro nu igen i JĂ€rnforsen. Men hur det blir med den nu, Ă„terstĂ„r att se.

FrÄgan om skolans vara eller icke vara har diskuterats i Äratal. Men Mobelius tycker i stÀllet att skolledningen borde sÀtta ner foten och göra en satsning pÄ skolan.

– LĂ„t oss sĂ€ga en tvĂ„Ă„rig provperiod, som sedan utvĂ€rderas sĂ„ att vi ser vad det ger.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!