Statsvetare om Busch: Glömt om ett år

KD-ledaren Ebba Busch tvingas betala 60 dagsböter á 1 000 kronor för grovt förtal efter att ha accepterat åklagarens strafföreläggande. Det vältajmade erkännandet kan bidra till att affären snabbt glöms bort, enligt statsvetaren Marja Lemne.

Ebba Busch erkännande kan komma att överskuggas av det svåra politiska läge som råder i Sverige, menar statsvetaren Marja Lemne.

Ebba Busch erkännande kan komma att överskuggas av det svåra politiska läge som råder i Sverige, menar statsvetaren Marja Lemne.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

politik2021-07-02 20:44

På fredagen skrev Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på ett strafföreläggande där hon erkänner sig skyldig till förtalsbrott. Samtidigt vidhåller hon sitt rena samvete.

– Jag erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig vara oskyldig till, säger hon.

Glöms i bruset

På den senaste tiden har brott och straff seglat upp som en av väljarnas viktigaste frågor. Detta gäller inte minst för KD-väljare, enligt Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola.

– Partiet har en mycket hög profil vad gäller etik och moral.

Trots det tror hon inte att partiledarens erkännande kommer att påverka förtroendet för varken henne eller partiet.

– Jag är inte säker på att det kommer att betyda något. Det är smart att göra det här just nu när så mycket annat dominerar politiken, med både polisskjutning och regeringskris. Det finns en stor sannolikhet att det här snabbt kommer att glömmas bort. Om ett år är det glömt.

Vad som föranledde förtalet som Busch straffas för är den omtalade hustvist som partiledaren är inblandad i. Det var i slutet av februari som hon på Facebook pekade ut ombudet för den dåvarande hussäljaren, en äldre man, som brottslig.

Behåller sin position

– Hade hon erkänt att hon hade lurat den här äldre mannen så hade det varit mycket värre, även om detta också är graverande, säger Lemne.

Vidare pekar hon på att detta skulle kunna få en viss effekt om det blir extraval, men att det inte är mycket som tyder på det.

Kristdemokraternas interna förtroende för Ebba Busch förblir oförändrat, enligt partisekreterare Peter Kullgren.

Partistyrelsen ställer sig bakom ledarens hantering av ärendet.

– Jag tror många i Sverige tycker det är märkligt att man blir dömd trots att man inte har ljugit om någon. Ebba Busch har skrivit på ett strafföreläggande, erkänt brottet och valt att gå vidare på det sättet. Hon har vårt fulla förtroende, säger han.

Fakta: Strafföreläggande

Om den misstänkte erkänner att han eller hon har begått brottet, och det är klart vad det ska bli för straff, kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande.

Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och det antecknas i belastningsregistret. Skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal och det blir därmed inte heller någon rättegång.

Strafföreläggande är bara möjligt för brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!