Löfven: Alla måste göra mer – nu

Det är bråttom, manar statsminister Stefan Löfven när han äntrar talarstolen på FN:s klimatmöte i Glasgow. –Alla aktörer måste öka sina ambitioner. Nu, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanar världsledare att öka sina klimatambitioner, snabbt.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanar världsledare att öka sina klimatambitioner, snabbt.

Foto: Phil Noble/AP/TT

Klimat2021-11-01 16:20

Tre minuter. Det är vad statsminister Stefan Löfven har på sig för sitt budskap på klimatmötet i Skottland. I det korta anförandet påminner han om att vetenskapen är tydlig, och att nästan alla världens 200 länder redan har kommit överens om att begränsa uppvärmningen – i Paris för sex år sedan.

– Ni är alla väl medvetna om allvaret i klimatomställningen. Vi har alla enats om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, säger Stefan Löfven.

Han manar länder som har möjlighet att gå före och lyfter fram Sverige som ett exempel på hur klimatomställningen kan leda till nya jobb och möjligheter.

– Mitt budskap är: Klimatomställningen är inte bara möjlig, den medför också enorma möjligheter, säger han.

– Men bara om vi säkerställer att skapandet av en hållbar värld är en rättvis process, som alla tjänar på.

Han uppmanade också presidenter och premiärministrar från rika länder att hålla det gamla löftet om 100 miljarder dollar om året i klimatfinansiering till utvecklingsländer. Löftet skulle ha varit uppfyllt 2020, men nu ser det snarare ut att nås först 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!