Kristersson om Macron: Tydliga ståndpunkter

Statsminister Ulf Kristersson (M) har på tisdagen varit i Paris för ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron, med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet. Samtalet var "jättebra", enligt statsministern. –Öppet, resonerande, nyfiket, men också som ofta tydliga franska ståndpunkter.

Statsminister Ulf Kristersson besöker Paris och president Emmanuel Macron med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet.

Statsminister Ulf Kristersson besöker Paris och president Emmanuel Macron med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet.

Foto: Francois Mori/AP/TT

EU2023-01-03 07:55

I fokus under samtalet var bland annat frågor som kommer att vara aktuella under Sveriges ordförandeskap, som klimatfrågor och ekonomi. Mycket fokus lades också på Ukraina, enligt Kristersson.

– Det kommer vara den enskilt största frågan under alla omständigheter. Vi pratade mycket om läget i Ukraina och fortsatt enighet, vad Europa gör, vad USA gör, säger statsministern till TT.

Kristersson beskriver mötet med Macron som ett "långt lunchsamtal".

– Jag tycker att det fanns väldigt mycket bra att ta fasta på, Frankrike är ju ett otroligt viktigt europeiskt land och har alltid varit, men det blev ju ännu viktigare nu efter att britterna har lämnat.

Första resan

Resan är den första som genomförs sedan Sverige tog över EU-ordförandeskapet den 1 januari 2023. Tidigare ordförandeland var Tjeckien. Bland det som Sverige kommer att fokusera på under ordförandeskapet är EU:s klimatpaket "Fit for 55", men också frihandel, enligt Kristersson.

– Vi vill både fördjupa den inre marknaden som fyller 30 år, så att ännu fler företag kan handla på en helt fri europeisk marknad, men samtidigt möta det som USA nu gör, som ju många länder är rädda ska ensidigt gynna just amerikanska företag, säger Kristersson.

Statsministern hänvisar till en ny amerikansk lag som trädde i kraft vid årsskiftet. Den innebär att amerikanska företag får statsstöd om de satsar på grön teknik. Det har uttryckts oro från europeiskt håll för att bolag som exporterar till den amerikanska marknaden kan missgynnas.

Kärnkraft i fokus

På agendan för mötet stod också kärnkraft. Tidigare under tisdagen rapporterade Aftonbladet att Kristersson sagt att "Sverige behöver köpa minst två kärnkraftsreaktorer, jag är helt öppen för att Frankrike är ett av de länder som ser till att Sverige får mer kärnkraft".

Men det går inte att säga på rak arm om Sverige ska köpa reaktorer av Frankrike, enligt Kristersson.

– Här finns goda möjligheter att samarbeta mer. Det kan vara att man handlar av varandra, alltså verkligen köper, det kan också vara att man jobbar med den gemensamma standarden, så att man får ned kostnaden på nya kärnkraftverk.

TT: Att köpa reaktorer från Frankrike, var det något ni pratade om på mötet?

– Jag konstaterade bara att vi har sådana planer. Sedan förstår alla, både köpare och säljare, att det här kräver omfattande upphandlingar, det är ingenting man gör över en lunch precis.

Rättad: I en tidigare version angavs fel tidigare ordförandeland.

Fakta: Sverige tar över som EU:s ordförandeland

Sverige är ordförande i EU:s ministerråd 1 januari–30 juni.

Svenska ministrar och tjänstemän kommer att leda förhandlingar i uppemot 300 frågor under cirka 2 000 möten i främst Bryssel och Luxemburg.

Sverige ska inte bara hitta kompromisser mellan de 27 EU-länderna i EU:s ministerråd. När de är överens kan det bli svåra förhandlingar mellan ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Många frågor splittrar EU-länderna, som migration, energi och nya sanktioner mot Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!