Rektorn oroas för ökad smittspridning: "Många åtgärder"

Två klasser och tio lärare har återgått till distansundervisning, sedan covid-19 bekräftats på gymnasiet. "Kanske borde vi pratat ännu mer med eleverna om vikten att följa restriktionerna", säger rektor Andreas Ekberg.

"Det var ingen rekommendation från Folkhälsomyndigheten att låta vissa gå över till distansundervisning - men vi gjorde det för att hinna se om det blir något stort utbrott i klasserna", säger rektor Andreas Ekberg.

"Det var ingen rekommendation från Folkhälsomyndigheten att låta vissa gå över till distansundervisning - men vi gjorde det för att hinna se om det blir något stort utbrott i klasserna", säger rektor Andreas Ekberg.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-08-24 14:30

I helgen blev det känt att två elever bekräftats smittade med covid-19.

– För att dämpa oron valde vi att låta båda de klasser, där eleverna vistats, avbryta sina studier och gå hem en vecka i avvaktan på om de utvecklar symptom. Vi har även en elev med läkarintyg på att hen tillhör riskgruppen och en lärare i samma situation där distansundervisning är aktuellt, säger Andreas Ekberg.

En rad ytterligare åtgärder har vidtagits, sedan smitta bekräftats. En grupp elever serveras mat på annan plats än i matsalen och man tittar på möjligheten att använda klassrum som matsal. Toaletter, dörrhandtag och trappräcken avtorkas oftare, det finns mer handsprit tillgängligt och man intensifierar arbetet med att komma till rätta med trängseln på bussar. För att nämna något.

Hur såg ni på faran, att det skulle kunna bli en smittspridning så snart efter skolstarten?

– Klart att vi haft det i tanken, så det vi gör nu är en del av den plan vi jobbat fram. Vi vet ju egentligen inte om vi har mer smitta på skolan idag, jämfört med i våras. Skillnaden är att regionen jobbar mer aktivt med både tester och smittspårning, vilket skulle kunna leda till att man upptäcker smitta på ett annat sätt. 

Kan det bli aktuellt med distansundervisning igen för hela skolan?

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som är att låta friska lärare och elever komma till skolan.

– Däremot har vi det ganska förspänt, vi kan gå över på distans fort när det gäller årskurs två och tre som är vana vid distansundervisning. Däremot har datorerna till årskurs ett försvunnit på vägen mellan Kina och Sverige, så där har vi olyckligtvis svårare just nu att ställa om. 

Räds du ett större utbrott på skolan?

– Det är jag så klart orolig för, det vore väldigt olyckligt. Men jag tänker samtidigt att vi har en tät dialog med smittskyddsläkaren och det blir dennes beslut att eventuellt stänga skolan eller gå över på distans.

Finns det någonting ni kunde gjort annorlunda?

– Kanske pratat ännu mer med eleverna om vikten av att följa restriktionerna. För eleverna är ganska snabba på att sätta sig i samma soffa och tycka det är okej, för "de har ändå umgåtts så under sommaren", säger Andreas Ekberg och tillägger:

– Men jag tror det blir skillnad nu när man ser att det finns smitta även hos oss på skolan.

Karta: Hultsfreds gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!