Näst lägsta kostnaden för vatten och avlopp i länet

Hultsfreds kommun placerar sig på en andra plats, näst billigast i Kalmar län, när Nils Holgerssonundersökningen listar invånarnas kostnader för vatten och avlopp.

Hushållens kostnad i Hultsfreds kommun är bland de lägsta i länet. Och satsningen på att renovera ledningsnätet ska betala sig själv, tror Johans Svensson (M), vice ordförande i ÖSK.

Hushållens kostnad i Hultsfreds kommun är bland de lägsta i länet. Och satsningen på att renovera ledningsnätet ska betala sig själv, tror Johans Svensson (M), vice ordförande i ÖSK.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Hultsfred2020-10-06 10:00

Allra billigast kommer Nybroborna undan. Både när det gäller prishöjningar under fjolåret och totalkostnaden. Men som god tvåa kommer Hultsfred.

Men - kommer det att fortsätta så? Kommunalteknikförbundet ÖSK som ansvarar för vatten och avlopp i Hultsfreds kommun har omfattande renoveringsarbeten i gång på olika platser i ledningsnätet.

Kommer inte det att dra med sig prishöjningar på sikt?

– Nej det är ingen risk, säger Johan Svensson, vice ordförande i ÖSK:s direktion. Vi har tagit höjd för de här satsningarna.  Det är dyrt att tillverka dricksvatten, och vi kan leverera allt vatten till kund, i stället för att 20 - 25 procent ska läcka ut ur våra gamla ledningar så är investeringarna en bra affär på sikt. Vi har koll på läget.

Nils Holgersson-undersökningen utgår från en normalstor lägenhet på 67 kvadratmeter i sina beräkningar. För Hultsfreds del räknas VA-kostnaden bli 65,2 kronor per kvadratmeter. Vilket blir 4 224 kronor per år enligt uträkningen. Det lägger Hultsfred på en andraplats i länet och plats 92 i landet.

Kostnaden varierar stort mellan kommunerna. Mellan dyrast och billigast i Kalmar län, Nybro och Mörbylånga, skiljer det 3 132 kronor om året.

Nils Holgerssonundersökningen görs årligen av en grupp bestående av Hyresgärsföreningen, Bostadsrätterna, HSB, Riksbyggen och sveriges Allmännytta för att skapa en möjlig jämförelse av boendekostnader i olika kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!