Dagen efter i Äntsebo: "Många tankar och funderingar"

Det är lugnt och stilla i den lilla byn Äntsebo, så här dagen efter upptäckten. Men – när man kommer byborna lite närmare, visar det sig att det finns många tankar och funderingar.

"Att något sådant kan hända här i lilla Äntsebo" säger Barbro Dahlgren, med hunden Putte i famnen, när Vimmerby Tidning hälsar på.

"Att något sådant kan hända här i lilla Äntsebo" säger Barbro Dahlgren, med hunden Putte i famnen, när Vimmerby Tidning hälsar på.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-09-08 17:16

Fyndet av mänskliga kvarlevor så nära bebyggelsen är inte helt oväntat det stora samtalsämnet i byn, med sina sju fast boende och några sommargäster utöver det.

Det grantäta skogsområdet, alldeles intill vägen mot Järnforsen har passerats många gånger, och sannolikt har åtskilliga både bär- och svampplockare gått i skogen, tror man alldeles bestämt.

– Det är mycket folk ute i skogarna nu och plockar svamp, säger Gun-Mari Hangren Westrin, nyss hemkommen själv från skogen.

– Fast inte just den skogen, skyndar hon sig att tillägga. Jag har varit åt andra hållet.

undefined
Gun-Mari Hangren Westrin stod och pysslade med sina blommor när hon fick ett sms med frågan vad det är som händer i Äntsebo, berättar hon. "Klart att det blivit lite prat oss grannar emellan efter att vi fick veta om upptäckten".

Kurt Karlborg har hus närmast fyndplatsen. Han blev varse poliserna redan på måndagen.

– När det stod civilpoliser vid vägen även dagen efter blev jag nyfiken, eftersom det var så nära mina marker, berättar han.

– Så jag stannade till och frågade vad de gjorde där. Svaret blev att de inget kunde säga, utan att jag nog skulle få läsa i tidningen vad som hänt.

Har du sett något misstänksamt tidigare?

– Nej, jag har inte sett något konstigt. Bärplockarbilar ser man ju lite hela tiden, men jag tittar inte så noga på det.

Det väcker en del obehag, det erkänner man utan vidare.

– Det är förskräckligt det som hänt, känns väldigt obehagligt när det händer så nära inpå knutarna, säger Anita Ensegård som bor mitt i byn tillsammans med maken Jan-Åke.

undefined
Anita Ensegårds tankar går mest kring vad som hänt och vem som hittats där i skogen, en liten bit från byn. "Det är ju så lugnt här, så när något sådant här händer blir det lite uppståndelse."

På andra sidan bygatan bor Barbro och Sten Dahlgren. Först att möta Vimmerby Tidning vid grinden är sällskapliga vovven Putte.

– Han är ingen direkt vakthund, men man vet aldrig om det skulle komma någon inkräktare, säger Barbro och plockar upp honom i famnen.

De hade vare sig hört eller sett något konstigt under tisdagen förrän först dottern hörde av sig och talade om att privatpersoner hittat mänskliga kvarlevor i Äntsebo. Kort efter ringde sonen. Nyheten spred sig snabbt över landet i olika medier.

– Lite otrevligt är det, trots att det är så länge sedan det hände. Konstigt egentligen, att ingen märkt det tidigare. Folk är ju mycket i skogen med hundar.

Idag kretsar bybornas tankar mest kring vad som hänt där i skogen. Och vem det är som hittats.

– Klart att det blivit lite prat oss grannar emellan efter att vi fick veta om upptäckten, säger Gun-Mari Hangren Westrin. Man tänker att det kan vara den unga flickan som försvann för ett par år sedan. Missing people sökte ju inte så långt här ifrån. Vore skönt om allt fick ett avslut.

"Fyndplatsen har man ju varit vid många gånger, när man jagat och gått där", säger Gösta Westrin.
"Fyndplatsen har man ju varit vid många gånger, när man jagat och gått där", säger Gösta Westrin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!