"Aldrig funnits planer på att lägga ner Horns skola"

Majoritetens förslag är att mellanstadiet förblir i Horn och att förskolan stannar i befintliga lokaler. Men det finns de som är fortsatt oroliga för att en eventuell skolnedläggning kan ske.

Göran Ulvan (S) Kinda menar att utredningen om Horns skola var initierad av bildningsnämnden. "Det var vi tvungna att titta på", säger han.

Göran Ulvan (S) Kinda menar att utredningen om Horns skola var initierad av bildningsnämnden. "Det var vi tvungna att titta på", säger han.

Foto: Agnes Ganestål

Horn2023-10-13 06:00

Medborgardialogen om Horns skola gav resultat.

– Det ska påverka och har naturligtvis påverkat, säger bidningsnämndens (bn) ordförande Göran Ulvan (S).

Han medger att elevunderlaget egentligen är för litet, men argumentet att Horn ska vara en levande ort där det går att verka och bo, väger tyngre.

undefined
Göran Ulvan (S) Kinda menar att utredningen om Horns skola var initierad av bildningsnämnden. "Det var vi tvungna att titta på", säger han.

Framtiden för Horns skola må ha varit oviss, men Ulvan är noga med att betona att det aldrig har funnits planer på att lägga ner skolan i Horn.

– Det fanns aldrig på dagordningen. Det har aldrig diskuterats. Det blev fel fokus på hela utredningen.

Pierre Ländell (LPo) tar emot beskedet med viss skepsis.

– Det de går ut med nu, det är som en attack mot LPo. Det här är de frågor vi drivit väldigt hårt.

Vad menar du med attack?

– Jag vet inte om jag menar attack mot LPo på det viset.

Snarare handlar det om röstfiske, menar han. Majoritetens besked att de nu vill behålla och satsa på det man tidigare velat skrota blir, menar han, "fjantigt".

– Det är det jag hör medborgarna prata om. De tycker att man förlöjligar sig själva genom att gå ut med det här tramset.

undefined
Pierre Ländell (LPo) är kritisk till att Göran Ulvan (ordförande i bildningsnämnden) inte stoppade utredningen. "Han valde att inte göra det. Det här visar att man vill kasta massa pengar i sjön på en massa utredningar som inte behövs."

Ändå är han nöjd:

– Det känns väldigt bra. Det visar att LPo verkligen behövs.

Han fortsätter:

– Jag kan säga direkt att vi inte kommer att gå med på att sexan flyttas till Kisa. Det vore det första steget till att lägga ner mellanstadiet och släcka samhället.

– Behövs det fler elever kan man diskutera om de inte ska bussas från Kisa och stärka upp landsbygdstrafiken och skolan. Kan man bussa elever från Horn till Kisa kan man väl bussa från Kisa till Horn.

undefined
Mellanstadiet kommer inte att flytta från Horn. Samråd med årets femteklassare och deras vårdnadshavare kommer att föras angående en eventuell flytt till Kisa från och med nästa läsår.

Lena Käcker Johansson (KD) skrattar till när hon hör Ländells kommentar om röstfiske:

– Mycket märklig kommentar. Verkligen inte!

Snarare, menar hon, är detta ett sätt att visa att de uppfyller sina vallöften:

– Vi gick till val på att hela Kinda ska leva, säger hon och betonar att det inte fanns en på förhand given utgång av bn:s utredning. 

Anledningen till att den gjordes är att kommunen alltid måste se över sin verksamhet.

– Skulle man göra någon drastisk förändring av skolan i Horn skulle det inte finnas den service som vi förväntar oss att det ska finnas i ett så pass stort samhälle.

undefined
Lena Käcker Johansson menar att politiker måste vara lyhörda inför folkets vilja, men samtidig våga fatta tuffa beslut.

Hur stor roll har medborgardialogen i somras spelat?

– Det har säkert gjort sitt. Vi vill ha medborgardialog innan vi fattar beslut. Självklart.

– Vi tror och ser att Horn kan växa. Om inte skolan finns blir det inte den där magneten att faktiskt flytta dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!