Musteriet har blivit en samlingsplats för Siris familj

Hon bor i Södra Vi och har skrivit många böcker. På Musteriet i Djursdala gillar Siri Gustafsson att ta en paus med någon macka och hennes valda smultronställe har blivit en tradition att besöka för familjen. "Alla trivs här", säger hon.

Författaren Siri Gustafssons smultronställe är Musteriet i Djursdala. Där blir det många besök under sommaren.

Författaren Siri Gustafssons smultronställe är Musteriet i Djursdala. Där blir det många besök under sommaren.

Foto: Samuel Josefsson

Djursdala2023-07-01 06:00

När vi träffar Siri Gustafsson har hon precis gett ut en ny bok som heter "Det fladdrar till i en tyllgardin". Det är en feelgood historia som utspelar sig i byn Svalsjö utanför Kisa. Huvudpersonen i boken, Rose-Marie, söker förändring efter att det har skurit sig med pojkvännen. Feelgood-genren brukar Siri Gustafsson återvända till när hon skriver sina böcker. 

– Det är den första boken i en serie och en uppföljning kommer i vinter. En feelgood-story kan ha en hel del sorg men trots många hinder kan läsarna förvänta sig ett lyckligt slut. Det blir förhoppningsvis en underhållande berättelse för många. Det var lätt att skriva den här boken, säger Siri Gustafsson till Vimmerby Tidning. 

undefined
Nyligen gav Siri Gustafsson ut en bok och på Musteriet kan hon ta en skrivpaus mellan projekten.

Men den här intervjun handlar mer om den valda platsen där vi träffar Siri. Under sommaren besöker hon ofta Musteriet i Djursdala som har blivit hennes smultronställe i Vimmerby kommun. 

– Jag bor i Södra Vi så det är nära och det är en helt underbar miljö. Allting är jättegott här och det är ett helt underbart ställe. Det är så häftigt att det har blivit så stort att så många letar sig hit mitt ute i ingenstans. Miljön påminner lite om det jag brukar ha i mina romaner. 

undefined
Siri Gustafsson brukar ta med sin familj och fira olika temadagar.

Hennes kärlek till Musteriet har hon fört över till familjen. 

– Det blir några gånger i månaden man åker ut hit. Vi har firat både mors dag och födelsedagar här. Alla trivs här. Jag brukar köpa smörgåsar och det är jättegott. 

Har det blivit lite av ett safe place?

– Ja, verkligen. Man vet alltid att det blir bra och gott. 

Varför ska man åka ut hit?

– Det är hela grejen med miljön och när man åker ut hit kan man se Djursdala med. Det är så fint. Om jag skulle sammanfatta det här stället i ett ord skulle det bli idylliskt. 

Nu när sommaren är här väntar lite ledighet för Siri Gustafsson även om hon erkänner att det är svårt att ta en paus från skrivandet.

– Vi har funderat på att dra till Ronneby ett par dagar och sedan kanske det blir en sväng till Öland och få lite skrivtid. Annars blir det mest bara att ta det lugnt och umgås.

Vad är det bästa med den här årstiden?

– Jag har hästar så det blir lite mindre jobb med dem. Allting blir lättare och de långa sommarkvällarna tycker jag om. Det kanske blir några kvällar i hängmattan. 
 

undefined
Siri Gustafssons favoritbeställning är Musteriets smörgåsar.
Musteriet ligger i Djursdala och öppnade för några år sedan.
Musteriet ligger i Djursdala och öppnade för några år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!