RÀv- och rackarspel undergrÀver demokratin

Pandemilag mot mötesrÀtten stÀlls mot varandra i turbulensen i SD i Vimmerby. Som demokrat kan jag tycka att hela handhavandet Àr olyckligt, att det Àr illa skött och att det pÄ sikt undergrÀver de demokratiska grundidéerna.

"SÄ vad skulle SD gjort? Förslagsvis skulle de haft ett digitalt möte som alla andra har numera. Ett möte dÀr alla medlemmar kunnat vara med och röstat fram den styrelse de vill ha", skriver chefredaktör Daniel Söderqvist i lördagskrönikan.

"SÄ vad skulle SD gjort? Förslagsvis skulle de haft ett digitalt möte som alla andra har numera. Ett möte dÀr alla medlemmar kunnat vara med och röstat fram den styrelse de vill ha", skriver chefredaktör Daniel Söderqvist i lördagskrönikan.

Foto: Vimmerby Tidning/TT

Krönika2021-04-16 20:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Förra söndagen hade Sverigedemokraterna i Vimmerby Ă„rsmöte. De skulle bland annat vĂ€lja ny styrelse. Som vi berĂ€ttat i Vimmerby Tidning blev mötet inte som valberedningen, eller den sittande styrelsen, tĂ€nkt sig. IstĂ€llet blev det en helt ny styrelse med undantag för en person, den nye ordföranden Jimmy Rödin. 

Mötet hölls i Gillestugan i Storebro och tanken var att endast 23 medlemmar skulle delta, men nÀr mötet vÀl kom i gÄng fanns betydligt fler medlemmar pÄ plats. Det som sedan hÀnde beskrivs enklast som en lyckad kupp, och hÄrdraget Àr det en del i det politiska spelet. Men i dessa pandemitider Àr det som hÀnde intressant, eftersom de tvÄ sidorna vill rÀttfÀrdiga det de gjorde genom att Äberopa tvÄ olika lagar.

Den förlorande sidan menar att kuppen kunde genomföras eftersom den segrande sidan bröt mot pandemilagen. Efter att de oinbjudna medlemmarna tagit sig in i lokalen blev antalet mötesdeltagare för mÄnga, alltsÄ brott mot pandemilagen.

Den segrande sidan hĂ€vdar Ă„ sin sida att mötesrĂ€tten Ă€r grundlagsskyddad och att det Ă€r medlemmarna i en medlemsorganisation som bestĂ€mmer hur organisationen ska utformas, vilka som ska sitta med i styrelsen. Och det har de naturligtvis rĂ€tt i. 

Pandemilagen mot den grundlagsskyddade rĂ€tten till mötesfrihet. Jag ringer kommissarie Kristian Malzoff pĂ„ polisregion Öst, som Ă€r myndighetens expert pĂ„ pandemilagen, för att reda ut begreppen.

– Det Ă€r klart att det kan tyckas att de demokratiska rĂ€ttigheterna fĂ„r sig en törn, men lagarna stĂ„r egentligen inte emot varandra. Enklast uttryckt reglerar pandemilagen antalet deltagare pĂ„ politiska möten, sĂ€ger han.

Enligt pandemilagen fÄr endast Ätta personer delta vid allmÀnna sammankomster. Det Àr dit som politiska möten rÀknas. Men enligt uppgift fanns det innan de objudna medlemmarna tog sig in i lokalen arton personer pÄ plats. Redan dÀr hade ett brott mot pandemilagen alltsÄ blivit begÄnget.

Nu blev lagövertrÀdelsen naturligtvis inte mindre för att det tog sig in nÀstan lika mÄnga mÀnniskor till i lokalen, de som den förlorande sidan kallar för de oinbjudna medlemmarna. Och det spelar ingen roll att peka pÄ att mötesfriheten Àr skyddad genom grundlagen. Kommissarie Malzoff har just förklarat att pandemilagen reglerar antalet deltagare vid en allmÀn sammankomst.

Pandemilagen Àr förvisso inte den allra enklaste att förstÄ sig pÄ. Framför allt inte nÀr det finns andra regler nÀr vi ska gÄ och handla. DÄ ska varje person ha tio kvadratmeters utrymme att sjÀlv röra sig pÄ, men inte sÄ att vi gÄr runt i en tio kvadratmeters egen bubbla, utan i snitt. Det betyder att vi kan hÀnga pÄ varandra om vi vill, bara sÄ lÀnge det i snitt Àr tio kvadratmeters yta för var och en. Men det gÀller alltsÄ inte för allmÀnna sammankomster. DÄ Àr det maximalt Ätta personer som gÀller.

SÄ vad skulle SD gjort? Förslagsvis skulle de haft ett digitalt möte som alla andra har numera. Ett möte dÀr alla medlemmar kunnat vara med och röstat fram den styrelse de vill ha. I stÀllet blev det ett rÀv- och rackarspel dÀr den förlorande sidan satte sitt hopp till pandemilagen, dÀr de möjligen tÀnkte att kan vi bara begrÀnsa antalet medlemmar till de som röstar pÄ den sittande styrelsen, sÄ vinner vi. Medan de som verkligen vann satsade pÄ taktiken att fÄ in sÄ mÄnga av sina medlemmar fysiskt i lokalen, vinna omröstningen och sedan hÀnvisa till mötesfriheten.

Som demokrat kan jag tycka att hela handhavandet Àr olyckligt, att det Àr illa skött och att det pÄ sikt undergrÀver de demokratiska grundidéerna dÀr det Àr varje persons rÀttighet att fÄ göra sin röst hörd och att den rösten ska rÀknas lika mycket som nÄgon annan röst. Och det Àr grundidéer som gÀller alla demokratiska partier.