Swedavia räknar med nedskärningar i höst

Trafiken minskade med 97 procent och nästan 1,3 miljarder i intäkter gick upp i rök i coronakrisens spår för den statliga flygplatsoperatören Swedavia under andra kvartalet. I höst väntas personalneddragningar.

Flygplatsoperatören Swedavia, som bland annat driver Arlanda flygplats, räknar med att det kommer krävas personalneddragningar i höst. Arkivbild.

Flygplatsoperatören Swedavia, som bland annat driver Arlanda flygplats, räknar med att det kommer krävas personalneddragningar i höst. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-17 14:30

Swedavias vd Jonas Abrahamsson varnar i delårsrapporten för att Swedavia kan behöva genomföra varsel av 800 helårstjänster, som bolaget flaggade för redan i mars.

Enligt Swedavia fanns tecken på en återhämtning på flygmarknaden i slutet av andra kvartalet. Samtidigt tyder mycket på att marknaden går mot ett nytt normalläge med nya förutsättningar efter pandemin, enligt Abrahamsson.

"På kort sikt är vår bedömning att flygmarknaden både 2020 och 2021 kommer att vara kraftigt påverkad, något som får konsekvenser både för tillgängligheten och för de aktörer som verkar på denna marknad", skriver Abrahamsson i en kommentar.

Ytterligare effektiviseringar

Han flaggar samtidigt för ytterligare effektiviseringar ovanpå tidigare kortsiktiga besparingsåtgärder.

"Det innebär tyvärr bland annat att vi under andra halvåret kommer att behöva fullfölja en stor del av det varsel om 800 helårstjänster som vi lade i mars", tillägger han.

Under andra kvartalet reste 321 000 passagerare till eller från statliga Swedavias flygplatser. Det kan jämföras med 10,7 miljoner resenärer under motsvarande kvartal i fjol, vilket innebär en trafikminskning på 97 procent.

Det kraftigt minskade resandet till följd av coronakrisen gjorde att intäkterna för flygplatsoperatören rasade med nästan 1,3 miljarder kronor under kvartalet, ned till 335 miljoner kronor.

Kapitaltillskott måste godkännas

Rörelseresultatet blev en förlust på 650 miljoner kronor, mot en vinst på 278 miljoner ett år tidigare.

Riksdagen beslöt i juni att godkänna kapitaltillskott på nästan 3,2 miljarder kronor till Swedavia, stöd som måste godkännas av EU-kommissionen för att kunna betalas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!