Fel att göra enskild ledamot ansvarig

Vimmerby skulle den 15 juni 2020 pröva styrelsens ansvar för 2019 i fullmÀktige. I stÀllet för att pröva styrelsen gick KF direkt pÄ en ledamot.

Det var fel att neka en enskild ledamot ansvarsfrihet, i stÀllet för att lÀgga ansvaret pÄ hela kommunstyrelsen, menar skribenten och hÀnvisar till lagen.

Det var fel att neka en enskild ledamot ansvarsfrihet, i stÀllet för att lÀgga ansvaret pÄ hela kommunstyrelsen, menar skribenten och hÀnvisar till lagen.

Foto: Jimmy Karlsson

Debatt2020-09-15 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Inför fullmĂ€ktige skrev jag brev till kommunen. Brevet gick den 12 juni 2020 som insĂ€ndare i denna tidning. Kommunen har inte svarat. 

Budskapet var kristallklart. Först hela styrelsen. Vid nekad ansvarsfrihet, ansvar för ledamot. Styrelsen Ă€r en enhet. Efter sista klubbslaget Ă„tergĂ„r ledamöter till att vara medborgare. Heltidsarvoderad förtroendevald Ă€r avlönad tjĂ€nsteman, med titeln kommunalrĂ„d. KF:s presidium valde att chansa. GĂ„r det sĂ„ gĂ„r det!   

Ett djupt splittrat fullmĂ€ktige stĂ€llde sig den 15 juni bakom presidiets förslag att pröva ledamöterna var för sig. Förslaget var att fĂ€lla en ledamot och fria tio andra. SĂ„ kan man inte göra. Först nĂ€r KF nekar styrelsen ansvarsfrihet gĂ„r ansvaret ner pĂ„ enskild ledamot.   

KF gick direkt pÄ en ledamot. Gruppen som tagit stÀllning mot henne hade vÀxt frÄn tio till 23 personer. De jÀviga fick inte vara med i KF-beslutet om ansvar. Flera ledamöter avstod frÄn att besluta. Vid beslut som rör myndighetsutövning mÄste man delta.

Beslutet om ansvar för ensam KS-ledamot Àr överklagat till FörvaltningsrÀtten. Den grupp som den 15 juni lÀmnade sina platser i KF pÄ jÀv har yttrat sig till rÀtten. De Àr jÀviga och friades av KF. Nio KS-ledamöter talar i egen sak. Det Àr ingen framkomlig vÀg.

Protokollet frĂ„n KF den 15 juni 2020 bevisar att kommunen inte prövade ansvaret för hela styrelsen för 2019. Detta faktum kan inte en domstol Ă€ndra pĂ„. Lagen sĂ€ger att nĂ€r KF rĂ€ttar och undanröjer felbeslutet den 15 juni 2020 ersĂ€tter det fortsatt handlĂ€ggning av mĂ„let i domstolen. 

Mycket vÀsen för lite ull, sa kÀrringen nÀr hon rakade grisen.